ACTUALIZARE. În urma informațiilor publicate de BDB News, primarul Dumitru Boroș a venit cu explicațiile de rigoare și anume că, cele două camere de termoviziune ar fi de fapt una, (re)achiziționată de fapt după șase luni de zile, prima tranzacție din iarnă fiind anulată din cauza indisponibilității pe stoc de la firma contractantă.
Referitor la diferența de preț (n.r. 3500 ron) priamrul Boroș a spus că așa a fost transmis prețul de producție de către firma fabricantă și că a trebuit să-l accepte, deoarece camera respectivă „este una specială care are o rază de la 1 la 25 de metri chiar și prin dărâmături” (!?!).
Cât despre telefonul iPhone cumpărat pe bani publici, Dumitru Boroș a recunoscut că „investiția” este în posesia viceprimarului Roxana Miron, ca telefon de serviciu. Cu câteva zile înainte însă, contactată fiind de ziariști și întrebată despre telefonul respectiv, aceasta a negat categoric că ar fi în posesia sa.
ȘTIRE INIȚIALĂ. Două camere de termoviziune și un telefon Iphone sunt doar două din investițiile făcute pe bani publici de Primăria Bârlad în ultimele șase luni, în valoare totală de peste 145.000 de lei. Asta în timp ce multe dintre străzile orașului arată ca după bombardament, pe unele dintre ele nefiind rețea de canalizare. Nu mai punem în discuție nici faptul că problema câinilor fără stăpân a devenit deja mai mult decât apăsătoare, iar autoritățile par a fi copleșite.
O simplă căutare pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că în intervalul noiembrie 2016 – mai 2017, Primăria Bârlad a cheltuit aproximativ 302.000 RON pe diferite produse și servicii.
CAMERE DE TERMOVIZIUNE PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ!?
Pe lista cumpărărilor direct atribuite figurează de la banalele „semințe flori anuale” (12.026 RON), software-ul TinRead pentru biblioteca municipală (61.938 RON) și două camere de termoviziune (71.000 RON și 74.500 RON).
Curios este că, unii consilieri nu-și aduc aminte să fi votat achiziția a două astfel de camere în proiectul propus în iarnă, cu motivația că aceste echipamente ar fi utile în situații de urgență precum dezastrele naturale. Unul dintre inițiatorii proiectului a subliniat că utilitatea acestei camere de termoviziune este importantă în salvarea de vieți după un cutremur major și ajută la găsirea supraviețuitorilor sub dărâmături (!?!).
Prima achiziție a unei astfel de camere apare pe SEAP în data de 29 noiembrie 2016 pentru suma de 71.000 RON. La șase luni distanță, pe 12 mai 2017, tot pe SEAP apare și a doua achiziție a unei astfel de camere, cu 3500 RON mai scumpă, adică pentru suma de 74.500 RON.
Un specialist în domeniu ne-a declarat că astfel de camere sunt utile pentru localizarea victimelor aflate în câmp deschis sau pădure, capacitatea lor de a identifica eventualele persoane aflate sub dărâmături fiind aproape nulă. Camerele de termoviziune sunt folosite mai ales de pompieri pentru stabili mărimea incendiilor.
ULTIMA FIȚĂ: IPHONE GOLD – TELEFON DE SERVICIU LA PURTĂTOR!
Pentru unii din angajații Primăriei Bârlad, necesitatea normală de a avea un telefon de serviciu depășește limita bunului-simț atunci când banul public este aruncat pe un dispozitiv de „fițe”, achițiționat de pe SEAP contra sumei de 1806 RON.
„Telefon mobil Apple iPhone SE, 64GB, Gold” este modelul cumpărat chiar pe 8 Martie 2017, de Ziua Internațională a Femeii. Cum nimeni nu a fost în măsură să ne confirme în mod oficial de către cine a fost făcută respectiva achiziție, nu putem decât să analizăm speculațiile de pe holurile instituției și să ne îndreptăm atenția către cea care ocupă funcția de viceprimar, Roxana Miron, și care în ultimul timp apare în public cu un model de telefon asemănător celui mai sus menționat.
PRESIUNE SCĂZUTĂ LA ROBINETUL BIBLIOTECII MUNICIPALE
În comparație cu sumele aruncate pe diferite gadget-uri de primărie, biblioteca municipală apare pe SEAP în data de 11 mai 2017 cu 17 achiziții a unor pachete de cărți în valoare totală de 17.710 RON. Sumă destul de mică dacă stăm și ne gândim că zeci de mii de lei își iau zborul lunar din bugetul local prin achiziționarea a diferite „jucării” pentru uzul personal al angajaților, desigur, sub titulatura „de serviciu”.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!