Nu mai este o noutate despre faptul că județul nostru a devenit sursă de „folclor” pentru publicațiile naționale dornice de trafic rapid și garantat, astfel că orice subiect de știri devine automat „de interes” dacă în titlu sau text se menționează ca zonă de proveniență: Vaslui. Un viol, o crimă, o bătaie sau un scandal conjugal, capătă notorietate și se viralizează instant când locul petrecerii faptelor e chiar regiunea care a dat „cei șapte violatori din Văleni” sau, mai nou, pe Vulpița și Viorel. Articolul de pe EVZ a fost șters, după opt ore, fără nici o urmă de erată.
Ca jurnalist local, când nu ai subiect de știri, te plimbi pe la instituțiile publice sau pe rețele de socializare și „smulgi” măcar de un articol cu vreo groapă în asfalt ori despre vreo achiziție cu „cântec”, iar pe ziua respectivă ți-ai realizat „target”-ul. Ce te faci însă când ești în simbria unui cotidian național care te supune, conform contractului, să generezi măcar două articole pe zi de interes maxim.
„GĂINA CARE A NĂSCUT PUI VII”
Ca în orice domeniu, sunt zile și zile, mai animate sau mai puțin „productive” în materie de subiecte de presă. Și atunci, te vezi în postura de a reveni la tehnicile de „jurnalism” din anii 1990, când 80% din informații erau umflate artificial. Asta pentru că nu exista, ca acum, acces pe scara largă la internet și nici un motor de căutare gen „Google” care să permită documentarea ori verificarea informațiilor măcar din două surse.
La fel ca în 1993 când Ion Cristoiu a publicat articolul despre găina care a născut pui vii. Cât de reală a fost sau nu știrea, cert e că BBC l-a „răzbunat” în 2011 cu un subiect identic „importat” din Sri Lanka. Și în 1993 dar și în 2011, au fost numeroase voci din presă care au catalogat respectivele știri drept „fonfleuri”, sau după cum le-am putea numi acum, „strămoșul” clikbait-ului.
BÂRLADUL SE AFLĂ ÎN JUDEȚUL VRANCEA, CONFORM UNUI JURNALIST DE LA EVZ
Un jurnalist de la EVZ relatează într-un articol datat cu 27 februarie 2020, despre situația unui bărbat în vârstă de 43 de ani, din municipiul Bârlad, care a fost la muncă în Italia, unde timp de două luni a lucrat ca șofer. Conform articolului din EVZ, bârlădeanul s-a întors acasă duminică seara, însă soția ar fi refuzat să-l primească în casă de teamă că acesta ar putea fi infestat cu coronavirus. Tot potrivit sursei citate, bărbatul de 43 de ani și-a petrecut noaptea în autoturismul personal, iar a doua zi s-a prezentat la Spitalul din Bârlad, unde a solicitat să fie internat deoarece e posibil să fi fost infectat cu temutul coronavirus.
FOTO 1
Jurnalistul EVZ susține că medicii din Bârlad au luat decizia de a-l interna și de a-l izola într-un salon, iar spitalul a fost introdus în carantină. Doar că, întreg articolul „documentat temeinic” de jurnalistul central se clatină în momentul în care acest cere un punct de vedere directorului Direcției Sanitar Publice din… Vrancea. În mod normal, ziaristul ar fi trebuit să apeleze la directorul DSP de pe raza județului Vaslui, din care face parte și municipiul Bârlad.
FOTO 2
La o simplă verificare în Google, am descoperit că subiectul e din urmă cu trei zile și într-adevăr e cât se poate de real, doar că jurnalistul de la EVZ a „împrumutat” articolul și a adăugat „Bârlad” în text, fără să se mai documenteze însă că orașul se află în județul Vaslui și nu în Vrancea.
FOTO 3
Articolul poate fi considerat unul „rău-intenționat” și nu se poate discuta despre o eroare de redactare atâta timp cât municipiul Bârlad este menționat de patru ori în cuprinsul materialului: o dată în titlu și de trei ori în text.
MATERIAL CU IZ PENAL: Articolul 404 (Cod Penal) Comunicarea de informații false
La aproape opt ore de la publicarea „fonfleului” marca EVZ, materialul a fost șters de pe site-ul publicației. Motorul de căutare Google însă a păstrat „amprenta rușinii” cât și pseudo-publicațiile care se „hrănesc” cu informații de la „prima mână” de pe ediția electronică.
Așteptăm o reacție din partea Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui, care poate să ceară lămuriri suplimentare și chiar să se autosesizeze cu privire la săvârșirea infracțiunii de „comunicare de informații false”: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”
Timp de opt ore cât informațiile au stat în mediul online și au putut fi citite de un număr destul de mare de cititori, iar foarte multe website-uri au preluat informațiile ca fiind veridice, se poate considera că s-a creat o stare de panică la nivel local. Pe rețelele de socializare mai mulți bârlădeni și-au pus întrebarea dacă mai pot merge în vizită la rudele internate în Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad, atâta timp cât s-a instaurat carantina din cauza „suspiciunii” de coronavirus.
Nu poți crea panică și apoi să te comporți ca și cum nimic nu s-a întâmplat, mai ales când astfel de erori vin din partea unui cotidian ce se vrea purtător de titulatură de „pionier al presei românești”. Doar pisica ascunde… un jurnalist adevărat nu și-ar lăsa cititorii în ceață niciodată.
Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.
În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.