Acest website folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

PAGINĂ ÎN CONSTRUCȚIE!

Când și de ce scriem cu  în loc de Î

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

O simplă privire aruncată pe secțiunile de comentarii ale ziarelor online sau chiar pe unele profile de facebook, ne face să zâmbim de cele mai multe ori din cauza greșelilor ortografice, în încercarea „forțată” a unor utilizatori de a scrie corect românește.

Academia Română a hotărât în 1993, printr-o hotărâre a Adunării Generale, revenirea la scrierea cu „â” și a formelor „sunt, suntem” după forma inițială în care au fost adoptate înainte de 1948, după un îndelungat proces istoric.

După 22 de ani de la această modificare, sunt foarte multe persoane care cred că litera „â” este substitutul nemijlocit al literei „î”, drept pentru care înlocuirea acesteia se face într-un singur mod: scrierea peste tot a aceleiași forme „â”.

Literele „â” și „î” corespund aceluiași sunet, dar se folosesc după următoarele reguli:

a) î se scrie întotdeauna la începutul si la sfârșitul nemijlocit al cuvântului: în casă, îl îmbrăţişez, împărat, înger, îşi, îţi, amărî, coborî, hotărî, târî, urî ... ; nu se admite scrierea ân casă, ânceput, ânger, âncă sau ânsă, etc sau amărâ, coborâ, hotărâ, urâ…

b) cu î scriem în corpul cuvintelor, când, prin compunere, î de la mijlocul cuvintelor ajunge medial: neîmpăcat, neîndurat, neînsemnat, preaînălţat, preaîntâmpinat. Vom scrie într-însul, dar dânsul;  Nu se acceptă însă neâmpăcat, neândurat, neânsemnat,  preaânălțat, neânțelegere, reântregire,etc…

c) în toate celelalte cazuri se scrie, în corpul cuvintelor, â: bând, când, făcând, gât, mormânt, râu, român, sfânt, vânt...

O greșeală frecventă este și cea în care mulți sunt tentați de a scrie sânt, sântem, sânteți în loc de sunt, suntem, sunteți.  Sunt foarte multe argumente pro și contra trecerii de la ortografia sînt la cea cu sunt din 1993, dar formele sânt, sântem, sânteți,etc., sunt absolut greșite! Dacă nu sunteți adeptul trecerii la normele ortografice curente, folosiți eu sînt.


e-max.it: your social media marketing partner

Adaugă comentariu

ATENȚIE! BDB NEWS militează pentru exprimare civilizată și își rezervă dreptul de a șterge/edita comentariile care depășesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoană precum și comentariile cu tentă antisocială, caracter rasist sau xenofob.


Codul de securitate
Actualizează

0
0
0
s2sdefault
Top