Când imposibilul a devenit posibil

Written by on mai 13, 2015

Cu voia ta, cititorule, astazi o sa depanam povestea “Fabricii de rugby-sti“. O traditie neintrerupta de multe decenii ! De copil, eu insami in Cartierul Munteni avem vecini care-mi erau colegi la Scoala generala nr.3 unde Ioan Costica pregatea cu pasiune viitoarele generatii. 

Bârladul acelor ani era dominat de doua pasiuni: rulmenti si rugby. Dintre copiii cartierelor bârladene au iesit jucatorii internationali : Florescu,Darăban, Toniţa, Bucos… Dar, o poveste buna trebuie sa aiba un povestitor care stie sa depene firul. Florian Pricop, pasionat de rugby si mereu aproape de jucatori, deschide pentru noi aceasta pagina absolut glorioasa pentru bârladeni. Fara el, as fi continuat sa ingros numarul celor care nu stiu aproape nimic despre faimosii sportivi bârladeni.

“Fabrica de rugby-sti” s-a nascut sub numele CONSTRUCTORUL in 1956. Poate pentru ca intreg Bârladul era un veritabil santier,mai ales datorita aparitiei in 1953 a viitoarei Fabrici de Rulmenti. Fabrica noua, ingineri tineri. Printre ei Ionel Mirea, fost jucator al “Politehnicii” Iasi. Pasionat de rugby, acesta l-a atras la Bârlad pe Nicolae Balcan, care avea sa fie primul antrenor al proaspetei echipe de rugby. Luând urma lui Nicolae Balcan, s-au infiintat la Bârlad Mirea Manescu, Gelu Melinte, Aurel Pitrop, Nicolae Celea, jucatori si ei. Nucleul fiind alcatuit, bârladenii Viorel Calin,Gheorghe Vasiliu, Emil Gâdei, Mircea Paiu si altii si-au pus la incercare pasiunea pentru acest sport alaturi de ceilalti mai experimentati.

Ca baietii n-au pierdut vremea, s-a vazut chiar in al doilea an de participare in Campionatul nationa l: au promovat in prima divizie. Ambitia se facea simtita si dupa câtiva ani de munca, echipa promoveaza din nou pe prima scena, de data asta sub denumirea de RULMENTUL. Suntem in 1962 si de atunci Bârladul, prin aceasta echipa, a fost nelipsit din Divizia A.

“Fabrica de rugby-sti” a dat de-a lungul decadelor jucatori valorosi majoritatii echipelor din tara. “Made in Bârlad” a devenit sinonim cu “cel mai bun”… jucatori si rulmenti ! Astfel, harta internationala a acestui sport a indicat Bârladul ca punct de referinta. Si-au venit sa joace in fata bârladenilor, cu respect pentru valorile plecate de aici in lumea internationala a rugby-ului,echipe din Germania, Franta, Polonia, Portugalia, Bulgaria… In 1985, Bârladul a fost gazda unei partide din Calendarul FIRA, când România a intâlnit Tunisia. In anul urmator, s-a repetat evenimentul si România a jucat contra Portugaliei.

“Nu exista in rugby-ul românesc echipa pe care bârladenii sa nu o fi invins de-a lungul anilor, fie ca s-a chemat Dinamo, Steaua, Farul, “U” Cluj sau R.C.Grivita. Prima victorie impotriva unei campioane s-a produs in 1965, atunci când Steaua pierdea titlul la Bârlad in urma unei infrângeri cu 5:0 ! „

Rugby-stii anului 1986 au facut imposibilul posibil : au câstigat Cupa României. Cea mai mare performanta a clubului ! “După o semifinală extrem de echilibrată, 16-10 cu Farul Constanţa, elevii lui Petre Florescu înving cu 6-3 în finală pe CEMIN Baia Mare, pe stadionul Tineretului din Bucureşti. Cum arăta primul XV bârlădean din 1986: Rogoz, Tiliuţă, Botezatu – Cioriciu (antrenor la Timişoara actualmente), Râşcanu – Căulea, Ştefănică, Arhip (Zavate) – Floricică, Mihai – Abutoaie, Ifrim, Holban, Sîrghie – Iacob.”

Aceasta cupa, acest succes a fost dedicat colegului meu de liceu, rugby-stul Mihai Oanea, Mitu cum il strigau toti…  Lipsea o saptamâna ca sa implineasca 26 de ani. In timpul meciului contra “Stiinta” Petrosani, la o gramada ordonata, linia petrosaneana a cedat in plin efort de impingere din partea bârladenilor. Mitu si-a fracturat coloana vertebrala si n-a mai avut scapare, traind doar câteva zile, in spital.

Ca n-a fost o intâmplare câstigarea Cupei României in 1986… s-a vazut in 1987, când bârladenii au confirmat valoarea exceptionala si-au adus din nou Cupa la Bârlad. Finala s-a disputat pe stadionul “Ghencea” din capitala, iar adversară a fost formaţia “Poli” Iaşi pregătită de Valeriu Irimescu.

Bârladul este povestea fără de sfârșit a unor oameni simpli si deosebiți totodată, care l-au pus pe harta lumii: rulmentiștii, rugby-știi, Rainea, Răducan! Sportivii de astăzi, urmașii rugby-știlor ca și ai Andreei  Răducan se sprijină pe rezultatele strălucite ale inaintașilor și indrăznesc să li se alăture continuând sa fie cei mai buni in competiții !Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background