EDITORIAL. De ce la Bârlad toate lucrurile încep cu „DE CE” și „CÂND”?

Written by on iulie 6, 2018

Am să profit de ultimele zile în care s-ar putea să mai pot spune exact ce vreau, în mod public, fără să fiu încadrat la defăimare de vreo viitoare modificare a Codului Penal. Pentru că asta va urma, o lege a pumnului în gură menită să reducă la tăcere pe cei care mai au ceva de spus

De ce în Bârlad, orice primar care va veni, nu va face nimic?

E simplu. Pentru că nu are cum. În orașul ăsta mic cât o șosetă, există „o mașinărie” de produs voturi care funcționează și care este manevrată de un fost procuror, cu miros comunist. Care are grijă ca imediat a doua zi după alegeri să-i pună în față noului ales faptul că electoratul disciplinat se află sub controlul său. Pensionarii, căci despre ei vorbim, sunt aidoma jucăriilor cu baterii cărora dacă le apeși butonul vor merge pe traseul configurat dinfabricație.

Ei sunt cei care au rămas în urmă, precum răniții în liniile din spatele frontului. Copiii, nepoții și cei care le erau sprijin, ori au plecat în lumea largă, ori s-au detașat de caracterele îndoctrinate de propaganda roșie. Bătrânii ăștia, oricât ar fi de greu de crezut, ne hotărăsc viitorul. Pentru că în ziua votului se trezesc dimineață și merg să-și facă tema. Pun ștampila acolo unde li s-a spus. Apoi se întorc în pat, își iau pastilele și dorm. Spre deosebire de tineret care doarme fără pastile.

Pentru cine nu e orb, vede că după alegeri nenea procurorul acesta e prieten cu primarul care câștigă. Nu contează culoarea. De fapt, adevăratul câștigător e el. Pentru că e mai puternic decât cel care a fost ales prin vot. El poate să refuze orice, însă nu poate fi refuzat.

Orice eveniment organizat de municipalitate (aproape!) trece și pe sub ochii săi. Unde e loc de poze, hop și el. Trepădușii cu aparatele foto nu-l slăbesc deloc, e directivă, trebuie să apară și el, altfel iese rău pentru toată lumea dacă se dă de înțeles că n-a fost.

Când ne vindecăm? Niciodată.

N-ai cum să te vindeci într-un sistem bolnav. La Bârlad totul e bolnav. Cât timp există schema mașinii de propagandă, care mai aruncă câte un colț de pâine câte unui flămând exact atunci când e gata să-și dea ultima suflare, acesta îl va privi pe persecutant ca pe un salvator.

De ani de zile, anumite canale de informare au fost aplecate în poziția de bază a supunerii. Unele au rămas și acum, de bunăvoie. S-au învățat. Să mulțumim internetului și facebook-ului, pentru că de vreo 7-8 ani, flămânzii încep să piardă din măsele, nu mai pot mesteca tot ce li se dă. S-a deschis piața către oricine a fost și este dispus să prezinte o altă variantă a „adevărului” mânjit pe care îl prezentau „ziariștii” de casă.

Și începe să se vadă cât de departe au mers și de ce au fost în stare doar ca să intimideze pe alții veniți din urmă, din poziția de outsider. Sfori trase, localizări după ip-uri,intimidări și intervenții la nivel de conducere a unor instituții de ordine publică. Toate în mod ilegal.

În cele din urmă, Universul le-a așezat pe toate, la locul lor. Șefi destituiți, anchetați… pseudo-ziariști care acum gustă din memorie și își aduc aminte ce bine era acum o vreme, când exista doar ziarul tipărit și prosteau după bunul plac cititorul.

Ce e de făcut?

Sunt de părere de ceva timp că orice ziarist poate fi combătut ușor când are derapaje. Nu mai e ca acum 15 ani, când comentariile din ziar le scriam cu pixul și le citeam tot noi. Chiar dacă ziarul nu permite să-ți spui părerea în secțiunea comentarii, faci o captură la articol și îl pui în discuție pe profilul propriu de facebook. Și vă spun eu, pe autor îi doare. Când comentezi oriunde altundeva decât în curtea lui (sectiunea de comentarii a articolului) l-ai dezorientat total. Nu mai are controlul, nu mai poate interveni. Abia acolo putem vorbi despre adevăr.

Și vă dau un sfat. Comentați. Decent. Chiar dacă nu vă împărtășește punctul de vedere. Dacă e liniște sub acel articol, se poate interpreta ca i-ați dat dreptate. Oamenii sunt lași dacă atunci când trebuie să protesteze, tac.

Va urma.


 

Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.

 

În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background