Parfumul bijuteriilor: Christian Zane, Bârlad via Milano

Written by on mai 13, 2020

 

Au bijuteriile parfum? Au! Este parfumul amintirilor din copilarie, al clipelor petrecute alaturi de “tata“ in timp ce acesta mestesugea bijuterii, in atelierul de lucru al familiei.

Este acelasi parfum pe care Christian Zane viseaza sa-l dea fiecarei piese pe care o creaza, ca simbol al unei traditii de familie. Caci, Christian este nu doar fiul tatalui mestesugar in aur, dar un designer bârladean din Milano cu o poveste care merita spusa. “Jouel”, cum ar veni, din Franceza, “obiect de joaca”, bijuteria…

Ce-a fost “joaca” cândva, intr-o lume exclusiva a regilor si nobililor, a devenit forma de arta,de viata pentru Christian Zane. Visatorul care creaza si da viata viselor modelând aurul, argintul, platina impodobind broderiile din metale pretioase cu pietre pretioase in forme si culori este un artist, un designer, iar visele, bijuteriile, sunt arta, pur si simplu.

Intr-un Bârlad traditional bazat pe industrie (vezi Rulmenti, I.E.P.A.M., Abrazive), pe confectii, pe multa cultura (vezi Academia Bârladeana, nenumarati artisti plastici, sculptori, scriitori, poeti) si sport (rugby si gimnastica) nu numai ca surprinde, dar socheaza prin inedit “nasterea” unui designer de bijuterii. Ce stie deja Milano, nu stie Bârladul : bârladean,din tata-n fiu, Christian Zane duce mai departe mostenirea familiei.

Tatal sau avea un atelier de prelucrat bijuterii din aur in care copilul Christian marturiseste :

”Am crescut inconjurat de bijuterii. In fiecare zi, dupa scoala, mergeam in atelierul tatalui meu unde eram cufundat, vizual si olfactiv in toate amanuntele implicate in confectionarea bijuteriilor…culorile, texturile, tehnicile, chiar si parfumul tuturor metalelor din jurul meu. In acel atelier am invatat si inteles valorile acestui mestesug.”

Ca orice element al unei noi generatii, Christian, impregnat cu pasiune si cunostinte dobândite alaturi de tatal sau, a deschis propriul drum intr-un domeniu greu de dominat. In 2017, in capitala modei, Milano,a aparut eticheta “Christian Zane”.

Noutatea acestui designer intr-un domeniu unde pare ca s-au spus toate povestile este ca el reda viata pietrelor sau cristalelor pe care cu delicatete le numim “vintage”, adica, care au avut o glorie dar stralucirea nu si-au pierdut-o, au inca puterea de a “vorbi”.

Nu lipsesc nici creatiile in care pietrele Swarovschi reclama modernitatea. Articolele aparute in Milano despre creatiile “Christian Zane” vorbesc despre “o explorare a culorilor, a armoniilor si a echilibrului innobilate de bogatia traditiilor si a teatralitatii non-chalante.

”Fiecare piesa este lucrata manual, fiecare piesa are suflet : particica din sufletul artistului. ”Ca si primele capitole ale unei povesti, aceste bijuterii asteapta sa fie impregnate de personalitatea si povestea celui care o va purta. Povestea va fi scrisa fie de cel care ofera, fie de cel care va purta bijuteria,dar finalul va fi mereu unul spectaculos.”


  Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.

 În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background