Câinii latră, caravana trece… Ca român de rând ești prea epuizat psihic ca să mai ai vreo reacție. Te trezești de dimineață, îți bei cafeaua în timp ce te încalți și apoi dai repede fuga în stația de autobuz ca să te îngrămădești să prinzi un loc, să ajungi la timp la serviciu.
Credite, rate, facturi, datorii, neajunsuri. Rutină la care suntem supuși cu toții, strategic parcă, amintindu-ne de perioada comunistă în care totul era calculat să ajungă cu întârziere. După cozile de la alimentara, aprozar și boxa de carne și până la așteptatul eroic din stațiile de autobuz, românul nu mai era capabil să aibă vreo reacție de nesupunere. Era bucuros că a ajuns în sfârșit acasă.
Nu e mare diferență nici acum, la 27 de la Revoluție. Rotițele după care este manevrat poporul român sunt aceleași iar manevranții, ca să fie la zi cu tehnologia, aduc ultimele îmbunătățiri sistemului. Tu muncești, plătești taxe și ții în spate sistemul. Iar mulțumirea pe care ți-o oferă statul român, a se citi guvernarea PSD, este un proiect de grațiere menit să le însenineze nopțile agitate de DNA. Regula e simplă și se procedează precum diluarea unei picături de cerneală într-un pahar cu apă: dai drumul la 2.500 de deținuți și tu încerci să treci neobservat pe lângă ei.
Cum explici tu românului rămas păgubit de hoți, că după ce i-au călcat casa și i-au întors-o cu susul în jos, acum le dai drumul, pentru că în penitenciare nu sunt condiții umane. Serios?! Dar ce condiții trebuie să fie acolo? Dacă penitenciarele ar fi de categorii pe stele, ar fi coadă la intrare.
Cum să te simți în siguranță într-un stat în care după ce ești furat, te întâlnești cu hoțul pe stradă zâmbindu-ți ironic și că poate de data asta te poți aștepta și la o răzbunare? Ca să dai drumul buluc hoților pe porțile pușcăriilor, trebuie să te asiguri că poți implementa un program de integrare socială, o schemă prin care să poți să-i ții sub control și prin care să le asiguri o altă alternativă decât aceea de a fura.
Din cei 2.500 de deținuți pe care administrația PSD vrea să-i elibereze, aproximativ 70% se vor întoarce după gratii în cel mult 90 de zile. Pentru că vor fi asemenea unui câine scăpat din lanț, ca să supraviețuiască trebuie să manânce. La ora actuală nu există un sistem de probațiune menit să le ofere măcar 90 de zile de consiliere și niște cursuri de calificare care să le înlesnească găsirea unui loc de muncă. Deci, cei mai mulți dintre ei sunt practic condamnați să se întoarcă în penitenciare, comițând o infracțiune pentru a mânca.
E tot mai clar și mai limpede că toți cei 2.500 de deținuți profită, de fapt, de o lege făcută pentru CEI MARI. E absolut firesc și normal ca într-un stat de drept, să existe din când în când câte un asemenea gest de clemență. Nu cred că s-ar opune nimeni unei asemenea grațieri dacă în spatele ei ar fi creat dinainte un sistem de integrare, care să preia și să gestioneze situația individuală a fiecărui individ eliberat.
Legea grațierii va trece, e lesne de înțeles, majoritatea decide, adică ce s-a ales. În țară deja s-au anunțat proteste împotriva legii grațierii dar și împotriva modificărilor aduse legislației penale. București, Cluj, Craiova – ora 18:00.
Abuzul în serviciu va fi infracțiune doar dacă prejudiciul va trece peste 200 de mii de lei și doar dacă partea vătămată va depune plângere. Problemă: se strânge una gașcă, se comite una infracțiune, se ține cont de plafon și se va prejudicia doar cu 199 mii de lei. Rezolvare: prada se împarte în două, partea vătămată astfel nu va depune plângere.
Rușine. Mai e încă în Dex?!
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!