Să fii OM e lucru mare…

Written by on February 4, 2016

Studiile superioare definesc și clasifică în general oamenii după meserii. Să fii om însă, e nevoie de mult bun simț și să ții minte că nu te deosebești cu nimic de seamănul tău.

E grav că un medic, mai ales unul din compartimentul Primiri – Urgențe, a ales să se manifeste într-un mod josnic, tranformând camera de gardă într-o mahala sau într-o scară de bloc unde se ceartă „țațele” fără ocupație.

Nu există scuză. Orice și oricât s-ar spune că și ei, medicii, sunt oameni. Da, sunt oameni. Atunci ce ar fi să-i scuzăm pe toți, începând de la funcționarul care ne încasează impozitele și până la polițistul din mijlocul intersecției și să trecem cu vederea ieșirile lor nervoase? Legea cine-o mai aplică? Sunt oameni care au înțeles atunci când și-au ales meseria, că se expun unor riscuri. La urma urmei, diferența dintre ei și noi ceilalți, o fac acei ani de studii sacrificați în tinerețe, prin căminele studențești.

Ca medic la Primiri-Urgențe, e la mintea cocoșului că e normal să te aștepți că în tura aia ai să întâlnești tot felul de specimene: de la bețivi care au venit cu sticla înfiptă în cap și până la nea Ion care vrea să se plimbe cu ambulanța, că-i urât să stea singur acasă.

Tu, ca medic la Primiri-Urgențe, trebuie să știi să jonglezi cu starea fiecărui pacient și să dai dovadă de înțelepciune, să deduci că fiecare „bagaj” venit cu ambulanța are o stare emoțională cu care trebuie să te confrunți. Depinde de tine, ca medic, cum i te adresezi acelui bolnav și cum gestionezi starea lui emoțională.

Dacă „bagajul” a stat în așteptare pe hol, pentru că TU ca medic, ai fost nevoit să te ocupi și de alții veniți înaintea lui, nu trebuie să te rățoiești la el că acum și-a găsit să se îmbolnăvească. Te porți așa cum îți cere meseria și fii sigur că ți se va recunoaște meritul.

Chiar dacă „bagajul” crede că TU, ca medic, ai stat și ai frecat menta la cafea cât el a stat pe hol, poartă-te cu el la fel cum te-ai purtat și cu cunoștința lui „cutare” când ai primit telefon și s-a anunțat că vine.

Daca TU, ca medic, crezi că nu ți-e recunoscut meritul muncii, adu-ți aminte în fiecare zi că au trecut 26 de ani de la Revoluție și că acum poți emigra unde crezi că vei primi apreciere.

NU cere legi pentru protecție, pe motiv că pacientul te agresează. Învață să fii OM, să respecți jurământul lui Hippocrate și drept mulțumire vei primi zâmbete de fericire.

Așa că TU, ca medic, când te trezești dimineața să mergi la serviciu, uită-te în oglindă cinci secunde și întreabă-te dacă poți fi OM  cinci minute. Pentru că a jigni un pacient, implică mai mult decât o vorbă aruncată la mânie.

Acel pacient jignit are un tată, o mamă, un frate, o soră, un soț/soție și doza de spirit protector diferă de la individ la individ. La fel și reacțiile. Și nu ai să te poți ascunde la nesfârșit în spatele butonului prin care chemi Paza.Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background