Hilar sau nu, Vasluiul este județul unde infractorii cad ușor la înțelegere cu procurorii sau magistrații. De multe ori însă, înțelegerile depășesc limita pe care legea o permite, „acordul de recunoaștere” fiind doar portița care maschează mânăriile.
Polițiști băuți care omoară oameni pe trecerile de pietoni, violatori în grup care stropesc cu alcool victimele după ce le aduc în pragul leșinului din cauza abuzurilor, procurori plasați în arest la domiciliu după ce sunt prinși măsluind dosare și lista poate continua. Toți sunt în cele din urmă judecați în stare de libertate și ajung să primească condamnări cu suspendare. Procesele de acest gen care ajung în atenția publică, sunt lungite în mod artificial tocmai ca interesul opiniei publice sau presei să scadă sau să se focalizeze pe alte evenimente de impact.
Județul Vaslui e unul dintre acele locuri, ca multe altele din România, unde dacă ești prins încălcând legea pui mâna pe telefon și „rescrii legea” în avantajul tău. Dacă ai cunoștințe sus-puse. Dacă nu ai, sigur ai o rudă sau prieten care are.
TEHNICĂ DE DISTRAGERE A ATENȚIEI PUBLICE?
Cazul fetei violate de cele șapte nevertebrate din Văleni e doar o mică parte din amalgamul ascuns al justiției de pe meleagurile vasluiene. Judecătorii, în cazul de față, au mers pe traseul bine-stabilit al procedurii: pentru a ține hangul opiniei publice, în primă fază, au îngăduit arestarea celor șapte „ciumegi din Văleni”.
Pe principiul „câinii latră, caravana trece”, cazul nemaifiind de primă pagină, la aproape cinci luni de arest preventiv magistrații i-au plasat în arest la domiciliu pe cei șapte infractori. Nu s-a făcut mare caz pe eliberarea lor la momentul respectiv, doar presa locală a fost cea care s-a agitat. La nivel central, mass-media a fost ocupată cu alte subiecte.
Și poate că totul era pe traiectoria „vizată”: un proces lung, tergiversări avocățești și probabil o condamnare simbolică, finalizată cu eliberare pentru bună purtare. Îmbătați însă de arestul la domiciliu, cei șapte au stricat toate socotelile începând o campanie de denigrare a victimei, plus declarații ironice în fața jurnaliștilor. Au reușit doar readucerea cazului în atenția publică, făcându-l unul social și stârnind dezgustul românilor prin atitudinea lor sfidătoare.
INFRACTORI PERICULOȘI LĂSAȚI LIBERI
Toată atenția este focalizată acum pe cei șapte violatori. Procurorii care au făcut propunerea de plasare în arest la domiciliu cât și judecătorul care a decis eliberarea lor, stau relaxați la umbra acestui dosar. Codul Penal în vigoare specifică în mod categoric că orice faptă penală, săvârșită prin violență sau prin încălcarea ori atingerea integrității fizice a unei persoane, constituie circumstanță agravantă și se impune aplicarea arestului preventiv, deoarece se consideră prezența unui grad ridicat de pericol social.
CUM SE POATE „REPARA” GREȘEALA MAGISTRAȚILOR?
Rearestarea celor șapte, din păcate, nu este posibilă din punct de vedere legal. Pe parcursul unei anchete sau proces penal, măsura arestului preventiv nu poate fi aplicată decât o singură dată, prelungirea acesteia însă putând fi aplicată de mai multe ori, însă să nu depășească trei sferturi din încadrarea maximă a faptei în Codul Penal. Odată ce au fost eliberați și plasați în arest la domiciliu, măsura putea fi contestată în maxim zece zile de la pronunțare. Procurorii nu au considerat că trebuie să conteste măsura arestului domiciliar, soluție dealtfel de către ei înaintată. Judecătorul nu i-a considerat pe cei șapte ca fiind un pericol social pentru comunitate.
Măsura controlului judiciar ar putea fi revocată doar în câteva cazuri: dacă agresorii ar încerca să ia legătura cu victima, să o agreseze sau dacă ar încerca să părăsească limita impusă de lege cu privire la perimetrul controlului judiciar. Situații puțin probabile însă, agresorii știind cu siguranță prețul libertății după aproape cinci luni de arest preventiv.
Presiunea din mass madia care apasă pe judecătorii și procurorii acestui caz își va spune cuvântul în momentul aplicării pedepsei definitive. Care chiar dacă va fi una exemplară, după trecerea timpului și interesului public, poate fi atacată prin rejudecarea dosarului. Și cum în republica-Vaslui totul este posibil, nu ar fi nimic anormal ca peste trei-patru ani să-i vedem liberi prin județ. Trei-patru ani „presărați” cu permisii, ca-n armată. Poate și o carte.
Semnează petiția Cerem arestarea celor 7 baieti violatori din Vaslui!!
FOTO/ADEVARUL.RO