ACTUALIZARE. Urmare a publicării materialului de mai jos, reacția reprezentanților Carrefour a fost promptă și ni s-a transmis că situația s-a reglementat. Totodată, prin dialogul permanent via e-mail dintre redacția noastră și marele retailer, s-a comunicat că expunerea la raft a produselor respective a survenit din cauza unei erori umane, datorate personalului nou angajat neacomodat cu regulamentul.
Facem mențiunea că articolul are la bază doar aspectele legate de comercializarea produselor perisabile. Redăm mai jos, punctul de vedere al reprezentanților Carrefour:
„Sesizarea dumneavoastra a fost transmisa catre colegii din magazinul Carrefour Barlad, iar acestia ne-au transmis urmatorul mesaj:
Multumim pentru sesizare si incepem prin a ne cere scuze pentru neplacerile create.
Intr-adevar s-a omis scoaterea acelor produse de pe raft (avand in vedere ca avem colegi noi care abia invata procedurile ),este o greseala umana pe care speram sa nu o repetam.
Atat persoanele responsabile cat si conducerea magazinului au fost alertate pentru a impedica astfel de evenimente si ca masura de precautie nu vom mai avea momentan la vanzare fructe si legume in destocaj.
Multumim frumos
O zi buna!
Va multumim pentru intelegere si speram ca acest lucru sa nu va influenteze decizia de a face in continuare cumparaturi din magazinele noastre Carrefour.” (joi, 22 septembrie 2022)
___________________________
ȘTIRE INIȚIALĂ. Cu fructe și legume stricate, mucegăite sau deshidratate, sunt întâmpinați clienții Carrefour din municipiul Bârlad, la raionul cu „produse cu termen de valabilitate limitat”, adică acolo unde aceste alimente sunt plasate cu preț redus din cauza faptului că aspectul comercial și calitatea nu mai corespund standardului de a fi comercializate la preț întreg.
Legea permite ca orice comerciant să creeze un raft dedicat în cadrul spațiului comercial unde să expună spre vânzare produsele cu termen de valabilitate limitat, la preț redus, evitând în acest fel pierderile de 100% care în mod normal ar fi survenit dacă respectivele produse ar fi sfârșit aruncate sau distruse.
O nouă tehnică: clienții Carrefour „păcăliți” să ducă gunoiul din supermarket, pe banii lor!
De la a cumpăra un produs cu termen de valabilitate limitat și până în punctul în care cumpărătorul este „amăgit” cu legume stricate, plasate pe raft în ambalaje opace care nu permit o inspecție vizuală elementară, este deja o practică care nu face altceva decât să pună cumpărătorul în fața faptului împlinit atunci când deschide ambalajul acasă și constată că a aruncat o sumă modică pe ceva pe care și el, la rândul lui, trebuie să arunce.
Astfel, marele retailer a găsit o soluție simplă pentru a scăpa de materiile organice și pe deasupra, să mai ia și bani. Dacă utilizatorul casnic este taxat de compania de utilități inclusiv pentru transportul deșeurilor pe care le produce și depozitează la pubelă și până la groapa de gunoi, iată că în cazul de față cineva a venit cu ideea de a face bani și din aruncat.
Articol cu termen scurt de valabilitate… de la magazin, la domiciliu.
În urma unor sesizări primite pe adresa redacției, am achiziționat și noi o pungă cu produse de pe raftul respectiv, pentru suma modică de 4,01 lei, respectiv gogoșari producție românească. Am ales o pungă la întâmplare. Nu mai trecem în revistă că pe etichetă retailerul se laudă cu „Prospețime și savoare în fiecare zi!”, ci imediat trecem la inspectarea produselor din ambalajul respectiv.
Dincolo de faptul că legumele prezentau semne vizibile de lovituri mecanice, pe suprafața acestora erau semne clare de deteriorare, iar la interior o avansată stare de descompunere. Am ales să sesizăm departamentul Relații Clienți, prin transmiterea informațiilor și fotografii. Răspunsul a venit abia a doua zi, pe care vi-l prezentăm integral:
„Buna ziua,
Ne pare rau foarte rau pentru situatia intampinata.
In vederea verificarii mai detaliate, daca este posibil, va rugam sa ne furnizati o poza cu bonul fiscal pe care se regaseste produsul reclamat, data achizitiei si numele magazinului din care a fost realizata achizitia.
De asemenea, avem rugamintea sa ne comunicati daca sunteti de acord cu furnizarea datelor de contact catre magazinul in cauza, pentru a fi contactat de colegi in vederea rezolvarii acestei situatii.
Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra.
O zi frumoasa,
Andreea.”
Cum era și firesc, am răspuns la acest feed-back din partea Carrefour, cu specificarea că nu ne interesează returnarea sumei de 4,01 lei, ci de reglementarea situației, adică de o verificare mult mai atentă în ceea ce privește produsele expuse pe raftul respectiv. A doua zi, am mers din nou pentru a verifica dacă cineva chiar a luat act de cele prezentate de redacția noastră. Constatăm cu uimire că pe raft, același tip de produse, unele atât vizibil stricate încât nici măcar opacitatea ambalajului nu a mai putut face față în a ascunde „păcăleala”.
Concluzia? Că totul rămâne la latitudinea clientului în a face diferența dintre un produs vândut „cu termen de valabilitate limitată” și unul deteriorat.
Probabil unii vor înțelege mai greu că au plătit „privilegiul” de a-l scăpa pe comerciant de efortul de a arunca singur produsele stricate.