Timp de două zile bârlădenii au fost nevoiți să suporte un miros îngrozitor și nimeni nu a știut să explice sau să indice sursa poluării olfactive. Cu toate subiectul a fost mediatizat intens de presa locală iar rețelele de socializare s-au umplut cu mesaje și postări, reprezentanții Grup de firme din Bacău au tăcut mâlc.
După două zile de investigații, ofițerii Gărzii de Mediu Vaslui au depistat sursa mirosului care i-a indignat pe locuitorii Bârladului. Mai exact, vinovat de situație este o asociere de firme din Bacău, deținătoare a mai multe ferme avicole pe raza comunei Zorleni.
Firmele care fac parte din respectiva asociere, au curățat mai multe ferme de păsări nepopulate, iar dejecțiile vechi și foarte urât-mirositoare le-au transportat – o parte pe niște terenuri de lângă Drumul European 581 pe post de îngrășământ, iar o altă parte le-au dus cu mașinile în localitatea Onești. Cu alte cuvinte, dejecțiile împrăștiate pe câmp și cele transportate cu mașinile care au tranzitat Bârladul, au fost sursele principale de discomfort olfactiv și implicit motivul pentru care locuitorii orașului au sunat în număr mare la Garda de Mediu.
Conform legii însă, firmele din Bacău nu au primit nici o amendă. Asta pentru că legea prevede ca îngrășământul natural să fie încorporat în sol la maxim 48 de ore de la împrăștierea lui pe câmp. Și exact la 48 de ore de când s-a sesizat mirosul urât, în momentul în care ofițerii Gărzii de Mediu Vaslui au mers la fața locului, tractoarele tocmai efectuau cu plugul „încorporarea în sol a îngrășământului natural”.
Oamenii legii nu au putut decât să atenționeze reprezentanții grupului de firme să respecte legislația.
Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.
În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.