De mâine, 1 ianuarie 2024, un număr de 20 de județe din România vor intra în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.), potrivit anunțului făcut de Inspectoratul General al Poliției Române. În cadrul acestei extinderi, 2.400 de kituri de monitorizare au fost achiziționate pentru a sprijini aplicarea măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor aflate în situații vulnerabile.
Această etapă cuprinde județele Constanța, Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea. Utilizarea sistemului electronic nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare și supraveghere care vizează respectarea măsurilor dispuse în cadrul procedurilor judiciare.
Inspectoratul General al Poliției Române a semnat un acord-cadru la 1 septembrie 2022, pentru achiziția a 15.000 de kituri de monitorizare, în valoare totală de 165.782.991 de lei fără TVA, pe o perioadă de 48 de luni. Sistemul informatic va funcționa automat, fără intervenție umană, și va opera exclusiv pe teritoriul României.
În primele 11 luni ale anului 2023, în cadrul Proiectului Pilot pentru implementarea S.I.M.E. în București și județele Iași, Mureș și Vrancea, au fost emise 3.320 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice. Dintre acestea, 428 de situații au implicat obligarea agresorului de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere, reprezentând 12,9% din totalul ordinelor de protecție provizorii și ordinelor de protecție emise.
În ceea ce privește infracțiunile, au fost înregistrate 365, cu 16 cazuri de distrugere, 278 pentru nerespectarea ordinului de protecție și 71 pentru nerespectarea ordinului de protecție provizoriu. Măsuri preventive au fost luate pentru 27 de persoane cercetate, inclusiv 18 rețineri, 4 arestări preventive și 5 control judiciar.
Proiectul urmărește să sporească eficacitatea în prevenirea și contracararea violenței domestice, aducând un suport esențial în protejarea integrității fizice și a libertății persoanelor vulnerabile.