Agenția germană BND ar fi ajutat la prinderea lui Osama bin Laden

Written by on mai 17, 2015

Agenția germană de informații externe BND ar fi oferit informații americanilor despre locul în care se afla Osama bin Laden, înainte ca acesta să fie ucis în 2011, transmite Deutsche Welle, care citează Bild am Sonntag.

BND a aflat că bin Laden se ascunde în Pakistan de la un informator din cadrul serviciilor pakistaneze ISI și a transmis informația către CIA, căreia i-au fost confirmate astfel suspiciuni pe care le avea deja. Autorităţile competente din Pakistan au fost la rândul lor informate în legătură cu ascunzătoarea liderului Al-Qaida, scrie Bild. Această informaţie contrazice, însă, versiunea oficială, conform căreia autorităţile pakistaneze nu ar fi ştiut.

Bild am Sonntag a mai transmis și că BND a oferit ajutor înainte de operațiunea în care a fost ucis teroristul, folosindu-se de baza sa din orașul bavarez Bad Aibling pentru a monitoriza traficul de date telefonice şi de Internet din nordul Pakistanului.

Dezvăluirea vine în contextul în care germanii sunt tot mai îngrijorați de amploarea cooperării dintre agenția germană de informații externe și americani, mai ales,  Agenția pentru Securitate Națională. În ultimele zile au apărut și informații conform cărora BND  a ajutat NSA să spioneze mai multe ținte europene printre care președinția franceză. Guvernul german a fost criticat pentru că nu a încercat oprirea acestor presupuse activități ale agenției germane. Rezultatul a fost restrângerea cooperării dintre BND și NSA.


 B1.ro


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background