NASA: Pluto ascunde un secret

Written by on iulie 20, 2015

NASA şi echipa care a proiectat sonda New Horizons au anunţat, luni, că Pluto ascunde un secret. Mai precis, planeta pitică are o „coadă” gigant.

Cercetătorii NASA spun că e vorba despre un nor de gaze ionizate care „urmăresc” micuţa planetă. Potrivit acestora, coada se întinde pe o distanţă estimată între 77.200 şi 109.435 de kilometri.

NASA a precizat într-un comunicat de presă că această coadă-gigant face parte din atmosfera corpului ceresc, fiind vorba, de fapt, de bucăţi din atmosfera planetei care au fost rupte de vântul solar.

Neobişnuitul fenomen a fost descoperit de un instrument denumit SWAP (Solar Wind Around Pluto), care se află pe nava spaţială New Horizons. Cercetătorii nu au putut determina cu exactitate forma cozii şi nici felul în care s-a format, însă estimează că vor putea face acest lucru după analizarea datelor culese de sondă.

Sonda americană New Horizons a trecut, marţi, la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto, acesta fiind considerat de specialişti unul dintre cele mai importante evenimente spaţiale ale anului 2015.


Sursa: Mediafax


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background