NASA va testa o navă spaţială revoluţionară: ”farfurie zburătoare” creată de om

Written by on iunie 2, 2015

NASA va realiza joi primul zbor de test al ”farfuriei zburătoare”, un proiect ambiţios şi revoluţionar prin care cercetătorii speră să pună bazele primei misiuni cu echipaj la bord care ar urma să ajungă pe Marte.

Testul de altitudine se va realiza la o bază a Marinei americane din Hawaii. Un balon lat de 12 metri va fi folosit pentru a înălţa nava de peste trei tone la mare altitudine. Balonul are o dimensiune echivalentă cu cea a circa trei terenuri de fotbal şi va ridica farfuria zburătoare la o înălţime de peste 36 de kilometri, moment în care aceasta se va desprinde. O rachetă va propulsa apoi nava, cu o viteză de patru ori mai mare decât cea a sunetului, la o altitudine de 55 de kilometri.

Odată ajunsă la această înălţime, nava ca începe să coboare cu ajutorul unui airbag în formă de gogoaşă şi a unor paraşute supersonice cu un diametru de 30 de metri. Încetinită de acestea, farfuria zburătoare ar urma să cadă în ocean, la două ore şi 15 minute de la lansare.

Navă spaţială face parte dintr-un proiect care se numeşte deceleratorul supersonic cu densitate scăzută (LDSD).

În iunie 2014, NASA a realizat primul test din cadrul LDSD. Agenţia guvernamentală a vrut să vadă cum vor performa două dispozitive care ar urma să fie folosite în cadrul misiunii în care oamenii vor ajunge pe Marte, însă, din păcate, o paraşută nu s-a deschis corespunzător în timpul testărilor.

Tehnologiile ar urma să ajute la aterizarea navei spaţiale în siguranţă pe planeta roşie. De asemenea, aceasta ar urma să permită trimiterea unor sarcini utile grele pe suprafaţa lui Marte.


Sursă: Fox News


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background