Se iau trei parteneri (Ministerul Muncii, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” și Primăria Bârlad) și se dă un proiect: construcția azilului de bătrâni. In ciuda proverbului „unde-s mulți, puterea crește”, în cazul de față singurele care au crescut au fost neînțelegerile, care se pare, se vor stinge și se va ajunge la un numitor comun.
Aflat încă în faza de construcție, deși lucrările stagnează încă din 2011, Centrul Rezidențial de Asistență și Îngrijire a Persoanelor Vârstnice Bârlad ar putea fi dat în folosință în mandatul actualului primar. Pentru că mai este nevoie de o căruță de bani, în primă fază, municipalitatea va achita Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor doar contravaloarea terenului pe care este amplasat azilul.
O POVESTE ÎNCEPUTĂ IN 2011 CARE ÎȘI AȘTEAPTĂ FINALITATEA.
La începutul anului 2015, CARP Bârlad și primăria au semnat un act adițional la protocolul de colaborare încheiat în iulie 2003, astfel încât finanțarea investiției să poată fi realizată de Ministerul Muncii. La acea data lucrările la căminul de bătrâni erau gata în proporție de peste 70%, iar pentru a fi terminate, mai era nevoie de fix 2.024.909 lei. Autoritatea locala se obliga să finalizeze investiția în cel mult 18 luni de la primirea banilor, iar ulterior, la cel mult șase luni de la recepția finală a lucrărilor, să-i restituie CARP Bârlad 1.610.292 de lei, banii cu care contribuise la ridicarea azilului, și alți 440.680 de lei, contravaloarea terenului de 2.717 metri pătrați pe care se află azilul. În cei doi ani care au trecut de atunci, nu s-a întâmplat nimic din cele prevăzute în actul adițional.
Cu alte cuvinte , cei 4,2 milioane de lei investiți se degradează văzând cu ochii. Primarul Boros a găsit soluția. Primul pas va fi alocarea sumei de 440.680 de lei în bugetul local pe 2017, pentru a se putea cumpăra terenul. „Pe 14 februarie am fost la București, la Ministerul Muncii, unde am discutat problema căminului de bătrâni. Este o investiție începută de foarte mult timp și încă neterminată.
Din cauza faptului că nu s-a clarificat situația juridică a obiectivului, cei de la minister sunt rezervați. După discuțiile cu reprezentanții CARP Bârlad, va trebui ca, într-o primă etapă, să achiziționăm terenul pentru a clarifica situația juridică. Din documentele pe care le am la dispoziție din protocolul încheiat cu CARP rezultă că suma necesară se ridică la circa 400.000 de lei. După achiziționarea terenului, va trebui să efectuăm o expertiză pentru a vedea ce mai avem de făcut la construcție.
Este o investiție care trebuie dusă la bun sfârșit pentru că va fi în beneficiul bârlădenilor. Numai putere financiară să avem, pentru că la primărie există deschidere totală pentru realizarea acestei investiții. Lucrarea stagnează de foarte mult timp și eu așa am preluat-o, dar doresc să rezolv problema”, a declarat acesta. Banii care au fost investiți acolo se ridica la peste 4,2 milioane de lei: CARP a contribuit cu aproape 1,7 milioane, Ministerul Muncii cu 2,42 milioane, iar Primăria Bârlad cu restul.
OFERTA AZILULUI AȘTEPTATĂ DE MULȚI BUNICI.
Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice va putea găzdui 82 de bunici (câte doi în cameră), va dispune de o sală de spectacole, de recuperare, frizerie, cabinete medicale și alte facilități. Pensionarii care vor dori să devină rezidenți acolo ar trebui să plătească circa 2.000 de lei lunar, reprezentând cheltuielile cu întreținerea, plata salariilor angajaților.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!