Deoarece imaginația infractorilor nu are limite, pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de înșelăciune, vă atenționăm asupra modalităților unor persoane rău intenționate de a vă înșela, prin diverse tehnici de comunicare.
De la începutul anului, la nivelul județului Vaslui au fost sesizate 214 infracțiuni de înșelăciune, cu 62 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. 144 dintre acestea au fost comise în mediul urban și 69 în mediul rural.
În goana după câştiguri consistente şi uşor de obţinut, inventivitatea indivizilor „certaţi” cu legea nu cunoaşte limite. Având în vedere faptul că metodele de operare sunt aduse periodic la cunoştinţa cetăţenilor de către poliţie, tocmai pentru a se preveni înşelarea acestora de către persoane fără scrupule, infractorii caută mereu noi moduri de operare, iar cetăţeni de bună credinţă cad uneori în „plasa” întinsă de aceştia.
METODA „ACCIDENTUL”
O metodă de înşelăciune ce continuă să facă victime este metoda Accidentul când persoane necunoscute, declinându-şi calitatea de avocat sau fiu, aduc la cunoştinţă persoanelor apelate că rude apropiate lor au comis accidente de circulaţie şi solicită expedierea de bani sau cumpărarea de cartele de reîncărcare. Victimele, implicate emoţional, de multe ori dau curs cererii acestora.
Din verificările efectuate s-a constatat că majoritatea înşelăciunilor comise prin acest mod de operare sunt săvârşite de persoane încarcerate în penitenciare.
Urmare a activităților de cercetare desfășurate de polițiști au fost identificaţi membrii unei grupări din care fac parte mai mulți deținuți din Penitenciarul Bacău. Aceștia au înşelat, în perioada decembrie 2016 – februarie 2017, 17 persoane din județele Vaslui și Galați. Valoarea sumelor cu care victimele au fost înșelate este cuprinsă între 2.000-12.000 lei.
METODA „GHIULUL”
O altă metodă, nou apărută şi pe raza județului Vaslui, este metoda „Ghiulul”. Un aşa-zis cetăţean străin, sub pretextul că a rămas în pană de combustibil şi are nevoie de bani, oferă la schimb un ghiul despre care susţine că este din aur, dar în realitate acesta este fals.
Polițiștii bârlădeni au identificat mai mulți cetățeni din județul Prahova care săvârșeau fapte cu acest mod de operare.
METODA „PAMPERS”
De asemenea, mai multe persoane din județ au fost înşelate prin metoda „Pampers”. În acest caz, victimele comercializau on-line, de la diferite persoane, produse marca Pampers cu reduceri substanţiale de preţ, însă comenzile nu erau onorate.
O altă metodă care a revenit este cea a premiilor oferite de firme sau companii de telefonie mobilă. Persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani pentru a putea primi premiul câştigat cu ocazia diverselor concursuri ale companiilor.
Pentru prevenirea comiterii infracţiunilor de înşelăciune, indiferent de natura acestora, precum şi pentru identificarea autorilor au fost executate acţiuni şi controale în locurile şi mediile de interes operativ, însă considerăm că vigilența populației este cea mai eficientă.
Din fericire, tot mai multe persoane care sunt apelate de astfel de infractori îşi dau seama că cineva încearcă să le înşele şi nu dau curs solicitărilor acestora ci, dimpotrivă, sesizează poliţia.
Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliţia vă recomandă insistent:
Dacă sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, sau precizează că vorbește în numele unei rude cereți cât mai multe detalii, din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză. Verificați, pe un număr de telefon cunoscut deja dacă situația de urgență este reală. Nu dați curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.
Nu depuneți sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoașteți și nu furnizați bani unor persoane necunoscute. Aceeași recomandare trebuie să o aveți în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcați cartele telefonice.
Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență.
În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apel la 112, așteptați recomandări din partea unui polițist și respectați-le întocmai!
Cotidian online din Bârlad! Îți mulțumim că urmărești materialele realizate bdbnews.ro. Ne poți susține și TU, distribuind știrile noastre.