Acest website folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

17 iunie - Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe dealul Cotrocenilor

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Astăzi se împlinesc 105 de la momentul în care marele inventator român Aurel Vlaicu decola pentru prima oară deasupra Câmpului Cotroceni.

Ambiţiosul inventator şi pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale, a construit la atelierele de la Arsenalul Armatei avionul "Vlaicu I", primul avion construit pe teritoriul romanesc. El a primit sprijin în acest demens din partea Casei Regale şi din partea Armatei Române.

Cu acest avion, Aurel Vlaicu va decola prima oară pe data de 17 iunie 1910. Prin actul său, Vlaicu a situat România pe locul doi în lume, după Franţa, în utilizarea avionului cu destinaţie militară.

Emoţionat, el îşi înregistrează brevetul nr. 2258 pentru aşa-numita "Maşină de zburat cu corp în urmă de sageată".

Un an mai târziu, inginerul Vlaicu îşi construieşte un al doilea avion, celebrul "Vlaicu II", cu care zboară în mai multe oraşe, în cadrul unor turnee în care îşi face cunoscute invenţiiile.

Succesele sale nu se opresc aici, Aurel Vlaicu participând la război pe timpul campaniei din Bulgaria, unde a îndeplinit misiuni de observaţie aeriană.

În anul 1913, compania engleză Marconi, comandă lui Aurel Vlaicu proiectarea şi construirea unui avion metalic cu două locuri. Inginerul român purcede la fapte şi în doar câteva luni termină avionul, pe care îl denumeşte "Vlaicu III". Geniul românesc a mai dăruit astfel o invenţie preţioasă omenirii - "Vlaicu III" a fost primul avion funcţional din lume construit integral din metal.


Descopera.ro

e-max.it: your social media marketing partner

Adaugă comentariu

ATENȚIE! BDB NEWS militează pentru exprimare civilizată și își rezervă dreptul de a șterge/edita comentariile care depășesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoană precum și comentariile cu tentă antisocială, caracter rasist sau xenofob.


Codul de securitate
Actualizează

0
0
0
s2sdefault
Top