Asteroidul „România” se va apropia de Pământ

Written by on aprilie 24, 2015

Între 24 aprilie și 15 mai, profesorii, elevii și studenții sunt invitați să ia parte la sesiuni de observații a asteroidului 7986 ce poartă numele țării noastre. Acțiunea face parte dintr-o campanie educațională intitulată « România observat din România » care urmărește, pe de o parte, să trezească interesul pentru astfel de observații, cât și să obțină date științifice mai detaliate despre asteroidul România

printr-o colaborare între astronomi profesioniști, amatori și profesori alături de elevi.

Doar în această perioadă asteroidul poate fi observat cu instrumente aflate la dispoziția astronomilor amatori, deoarece acesta se va apropia la numai 136 milioane de kilometri de Pământ. Următoarea configurație planetară asemănătoare, în care asteroidul Romania va fi la fel de luminos, se va produce după anul 2025.

Orașele în care există observatori până în acest moment sunt: Bârlad, București, Cluj Napoca,  Măgurele, Ploiești, Vălenii de Munte, Tg. Jiu. Se vor face observații și din Hawaii și La Palma. Participarea la observații poate fi directă, la fața locului, sau indirectă, online.

Asteroidul cu numărul de catalog 7986 a fost denumit România în luna mai 2012 de către Uniunea Astronomică Internațională. Asteroidul are un diametru estimat de 2-3 kilometri și se află în centura asteroidala principală, între planetele Marte și Jupiter.


Sursa: Puterea.ro


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background