Inconștienți si fără pic de rusine! Așa i-am putea caracteriza pe cei care nu au înțeles rostul numărului de urgență 112 și nici rolul pe care Ambulanța o are! Câteva minute irosite cu un nesimțit fac diferența pentru cel care are nevoie reală de ajutor.
Nu trece luna ca îngerii salvatori (medici, paramedici, asistente) sa nu se confrunte cu astfel de cazuri. Ambulanta este transformată de „falșii” pacienți in taxi. Cu mintea odihnita aceștia suna la 112 si inventează tot felul de simptome.
„O gravidă aflată la a treia sarcină solicită ambulanța pentru membrane rupte, dar când echipajul ajunge la domiciliu, respectiva refuză transportul pentru că mai avea niște rufe de spălat. După două ore, a sunat din nou și aproape a născut în ambulanță. Un bărbat de 47 de ani declară că are dureri abdominale puternice, motiv pentru care este luat din casă cu targa. Ajuns la spital, stă câteva minute, apoi refuză consultul și recoltarea de sânge pentru analize, se ridică brusc în picioare, își ia bagajul și pleacă, declarând că la ora 22 are microbuz spre București și nu avea cu ce să ajungă la el. O gravidă în luna a opta a solicitat ambulanța declarând contracții uterine, iar în drum spre spital a recunoscut că se simte bine, dar că voia să plece de acasă deoarece soțul intenționa s-o ia la prășit. În alt caz, o femeie a chemat echipajul pentru soțul său, care acuza dureri toracice, dar când ambulanța a ajuns acolo, bărbatul a refuzat transportul, declarând că a vrut doar să-i verifice promptitudinea.
Iarna trecută, am avut o solicitare pentru o gravidă care născuse acasă gemeni. Deoarece drumul era înzăpezit, s-a apelat la primărie, care cu greu a deschis drumul cu ajutorul unui tractor cu lamă. Când ambulanța a ajuns la destinație, s-a constatat că nu era vorba de nicio naștere, ci că apelantul avea treabă la Vaslui. În alt caz, un bărbat de 57 de ani a chemat ambulanța pentru dureri abdominale. Odată ajuns la spital, este consultat și i se recoltează analize. Deoarece rezultatele analizelor întârziau, acesta s-a arătat revoltat, declarând că la ora 12 trebuie să ajungă la tribunal pentru un proces și, dacă tot a ajuns în oraș, s-a gândit să-și verifice și starea de sănătate”, a completat dr. Ungureanu.
Trebuie spus că urgența reală apare atunci când pacientul este inconștient, nu respiră, are convulsii, durere în piept, sângerare, este paralizat, are dificultăți la respirație, a suferit un traumatism important sau în cazul copiilor bolnavi ori a gravidelor. Atunci când pacientul este conștient, coerent și are anumite simptome, dar se poate mobiliza singur, trebuie să se deplaseze la medicul de familie ori la centrele de permanență.
EXISTA PEDEPSE PENTRU APELURILE FALSE!
Legiuitorul a prevazut sancțiuni destul de aspre pentru cei care apelează la 112 pentru glume proaste. Acestea sint cuprinse între 100 si 1000 de lei si au fost aplicate si in județul Vaslui. Dacă legea prin care acele cartele prepay era aprobata (la achiziționarea acestora sa prezinți cartea de identitate) munca polițiștilor era mult mai ușoară. Cele mai multe apeluri false provin de pe cartele, deci identificarea apelantului este aproape imposibila.
„ÎMI ESTE TEAMA SA MERG SINGURA! 112 ESTE SOLUȚIA”.
Nu numai cadrele medicale de pe Ambulanta se confrunta cu astfel de cazuri. Si polițiștii au fost nevoiți sa se prezinte la tot felul de solicitări venite prin 112.
„Dintre solicitările false ori abuzive, putem exemplifica situații în care echipajele de poliție au fost solicitate de persoane care se deplasau noaptea prin zone nepopulate și le era frică să nu fie agresate sau aveau nevoie de un mijloc de transport, de persoane care suferă de afecțiuni psihice și sesizează fapte ireale. Au fost și cazuri în care apelanții au fost induși în eroare de persoane apropiate cu privire la faptul că ar fi fost victimele unor infracțiuni, dar și situații în care cei care au sunat au sesizat că sunt victimele unor infracțiuni grave, deși în realitate erau implicați în alte categorii de evenimente”, a declarat subinspector Alina Tonică, responsabil mass-media în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!