La data de 29 septembrie, zi dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, poliţiştii au mers în şcoli, fiind abordate teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale.
În contextul derulării evenimentului naţional „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, astăzi, poliţiştii vasluieni s-au întâlnit cu elevii pentru a discuta aspecte legate de delincvenţa juvenilă şi impactul acesteia asupra vieţii unui tânăr aflat în formare.
Evenimentul, menit să atragă atenţia opiniei publice asupra necesităţii unui parteneriat poliţie-comunitate pentru prevenirea comiterii de infracţiuni a avut ca obiectiv pentru ziua destinată delincvenţei juvenile conştientizarea tinerilor în privinţa efectelor unui drum în afara legii. Poliţiştii s-au întâlnit deja cu elevi de la Şcoala Gimnazială Corni, comuna Albeşti, Şcoala Gimnazială Deleni, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din municipiul Vaslui, dar şi cu elevi din alte unităţi de învăţământ, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.
Deşi cauzele săvârşirii de infracţiuni de către minori sunt multiple poliţiştii le-au transmis elevilor că, odată făcută o alegere, consecinţele acesteia pot fi pentru foarte mult timp, uneori chiar pentru tot restul vieţii. S-a transmis elevilor ideea că absenţa de la ore, abandonul şcolar sunt factori care atrag în cele mai multe cazuri şi ideea implicării în activităţi infracţionale întrucât timpul alocat studiilor este utilizat de obicei fie pentru distracţie, fie pentru a face bani pentru a se distra.
Îndrumarea copiilor şi tinerilor de către poliţişti pentru a alege un viitor în care încălcarea legii să nu-şi găsească locul este, ca în fiecare an, la început de drum, aceştia propunându-şi să fie alături de elevi pe parcursul întregului an şcolar, pentru a le acorda sprijinul în a face alegeri corecte şi a veghea la siguranţa lor.