În ciuda creșterilor incredibile care au fost în ultimii ani, piață imobiliară se află în a doua lună în care prețurile au înregistrat scăderi considerabile.
Dacă vorbim despre înregistrările care se fac la nivel național, media acestora este de 0.4 %. În schimb, în București, apartamentele și casele noi au început să fie mai ieftine cu până la 3 %. Pentru a vedea anunțuri cu apartamente noi de vânzare București, poți accesa site-ul agenției imobiliare Flatfy.
Economiștii au găsit cauzele acestor scăderi. Potrivit acestora, cauzele sunt reprezentate de creșterea euro, presiunea pe dobânzi și limitarea din punct de vedere al creditelor noi.
În ceea ce privește luna mai, specialiștii spun că prețurile la nivelul țării ale aprtamentelor au scăzut cu aproximativ 0,4%.
În privința capitalei București, cei care vând apartamente au cerut luna trecută mai puțin cu 2%. În domeniul imobiliarelor noi, scăderile au fost mai mari, de 3,4%. În ceea ce privește orașul de la mare, Constanța, locuințele scăzut cu numai un procent.
Daniel Crainic afirmă faptul că acest fenomen este cauzat de numărul potențialilor cumpărători care a scăzut datorită creșterii cursului valutar, dar și a discuțiilor sociale și politice din ultima vreme. Cei care răspund mai repede la aceste fenomene sunt dezvoltatorii,nu vânzătorii de apartamente vechi.
Banca Națională Română a constatat faptul că în acest an au existat din ce în ce mai puține cereri de apartamente la nivel național. Potrivit acestora, cererile au scăzut în fiecare luna. Raportul făcut de BNR arată că românii au meditat mai mult la cumpărarea unei locuințe decât de obicei. Anul trecut aceștia se gândeau 80 de zile, dar anul asta numărul de zile a crescut la 90.
În primul trimestru al anului, dacă comparăm situația de anul trecut putem constata că persoanele din România au achiziționat cu 26 de procente mai puține apartamente și case decât în perioada respectivă. La fel este și în cazul ansamblurilor rezidențiale, mai exact la unele Complexe rezidențiale București.
Aceste schimbări se pot observa și la creditele acordate românilor. Astfel, creditele cu dobândă fixă au crescut, iar cele cu dobândă variabilă au scăzut, pentru că oamenii să se simtă mai protejați câțiva ani când iau decizia de a cumpără o casă. Astfel, cele cu dobândă fixă sunt 25% din totalul creditelor ipotecare. În 2018, acestea reprezentau 15%, iar acum 2 ani, doar 6%.
În cazul în care sunteți în căutare unei case, trebuie să fiți prudenți în alegerea făcută, potrivit specialiștilor. Aceștia spun că există multe proiecte începute de către constructori care trebuie să fie achiziționate, dar există probleme la nivelul lor. De asemenea, aceste probleme se vor rezolvă în câțiva ani și vor ajunge la un preț corect.
Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.
În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.