Într-un gest de maximă eficiență financiară – sau, dacă preferați, de mare măiestrie administrativă –, Consiliul Local Bârlad este pe cale să semneze certificatul de deces al Societății pentru Lucrări de Drumuri și Poduri „REISER” S.A. Bârlad. Joi, 27 februarie, aleșii locali vor discuta, cu o gravitate demnă de cauze mai nobile, despre „importanța economică” a lichidării unei societăți care, teoretic, se ocupa de întreținerea drumurilor din oraș.
Într-o demonstrație de „transparență” exemplară, primarul Dumitru Boroș i-a convocat astăzi pe consilierii municipali pentru a le explica, pentru a doua oară, de ce REISER trebuie să devină amintire. În Bârlad, pare că desființarea instituțiilor cu probleme e soluția universală – dacă ceva nu merge, îl dizolvăm, nu-l reparăm!
Dacă proiectul va trece joi, 27 februarie, ștafeta plombărilor de străzi va fi preluată de serviciul de specialitate al primăriei, proaspăt înființat anul trecut.
Aici, cu o schemă redusă de personal și, mai ales, fără structura de conducere aferentă unei societăți comerciale, se preconizează un viitor „glorios”: ordinele nu vor mai călători pe trasee birocratice complicate, ci vor merge direct dintr-un birou în altul.
”Acum câțiva ani, când am inițiat pentru prima dată acest demers, propunerea mea nu a avut finalitate. La mijloc a fost probabil o comunicare insuficientă care a dus atunci la acordarea unei noi șanse pentru SC REISER. S-a dovedit că funcționarea acestei societăți este o povară îngrozitoare pentru bugetul Bârladului pe care iată, astăzi, ne-o confirmă și contextul financiar dificil din țara noastră și din întreaga lume. REISER nu mai poate fi susținută. Cheltuielile sunt enorme, iar calitatea lucrărilor nu le justifică. Nu vorbim doar de salarii, ci și de cheltuielile indirecte pe care le implica funcționarea unei societăți comerciale și pe care nu le vom mai avea. Este vorba de aproximativ 4 milioane de lei anual”, a explicat Dumitru Boroș.
Așadar, cetățenii bârlădeni au toate motivele să doarmă liniștiți: lucrările efectuate vor fi în continuare la fel de proaste, doar că, de data asta, fără intermediari.
(Alex Mihăiescu)