An măreț pentru poporul japonez! În luna mai, intră într-o nouă era imperială, ce a primit numele de “Reiwa”. Ce înseamnă aceasta și cum privesc japonezii vechea eră ce tocmai s-a încheiat, aflați în rândurile de mai jos.
Pe 1 aprilie 2019, Japonia a anunțat cum se va numi noua sa eră imperială ce va începe oficial pe data de 1 mai a anului acesta. Aceasta se va numi “Reiwa” și este formată din două simboluri: “Rei” șiWa”. “Rei” înseamnă “ordine” și “Wa” – “bun”, “ de bun augur”. “Wa” este și termenul din limba japoneză pentru cuvântul “pace” (“hei-wa”), așa că e ușor să presupunem că japonezii vor liniște și armonie în noua eră.
Prim ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a declarat că este pentru prima dată în istorie când numele erei se trage dintr-o antologie de poezii japoneze (“Manyoshu”) și nu dintr-una chinezească, așa cum s-a întâmplat până acum.
Face parte din tradiția japoneză ca fiecare eră imperială să primească un nume sau un “gengo”, cum îl numește populația. Împăratul Naruhito se pregătește să preia tronul de la predecesorul său, împăratul Akihito, care a abdicat. Este prima oară când un împărat abdică în istoria de peste 200 de ani a Țării Soarelui Răsare. Era precedentă poartă numele de “Heisei” ce înseamnă “atingerea păcii” și a început pe data de 8 ianuarie 1989. Înainte de “Heisei”, a fost era “Showa” (1926-1989) (“era luminată”).
Pentru japonezi, „gengo” este o emblemă importantă, care face parte din viața lor de zi cu zi. De exemplu, numele erei este imprimat pe monede, pe ziare, permise de conducere și chiar pe documente oficiale.
Guvernul japonez a confirmat, în decembrie 2017, că actualul împărat Akihito va abdica din cauza vârstei înaintate și că fiul său, prințul Naruhito, va prelua tronul.
Japonezii sunt într-adevăr un popor aparte, care uimește pe zice trece lumea vestică și nu numai deși, de-a lungul timpului s-au confruntat și ei cu numeroase evenimente din cele mai diverse .E de ajuns să vizitezi Tokyo o singură dată și să simți că ai ajuns într-o altă lume. Japonezii sunt îndrăgostiți de tehnologie și se folosesc de aceasta pentru orice sarcină de zi cu zi. Roboții fac parte din lumea lor, iar toaletele din Japonia sunt definiția futurismului. Totul este curat lună, iar dedicația pe care o au pentru muncă îi face pe mulți japonezi să uite de viața personală, un lucru nu tocmai de urmat. Însă, dintotdeauna au fost un popor pe care mulți europeni îl admiră. Desigur, și japonezii au defectele lor, dar putem învăța câteva lucruri esențiale din mentalitatea lor. În primul rând, știm cu toții că sunt extrem de inteligenți și își fac viața mai ușoară cu ajutorul tehnologiei. Setea lor de cunoaștere și de evoluție este nemaîntâlnită și sunt unii dintre cei mai devotați oameni din lume. Să-l luăm drept exemplu pe jucătorul japonez de poker, Naoya Kihara. După ce a absolvit și a predat fizica, Naoya a început să joace în timpul liber table și “mahjong”, un joc chinezesc. De aici și până la câștigarea brățării World Series of Poker nu a fost decât un singur pas. A fost primul japonez care a reușit această performanță în 2012. În 2014 a ajuns în “Hall of Fame” (Galeria Celebrităților) de la campionatul de primăvară de poker online. Naoya se trezește la ora opt seara pentru a se pregăti pentru turneul de la trei dimineața. Dacă acesta nu e devotament, atunci nu știm cum am putea să îl descriem altfel. Și acesta este doar un exemplu despre cât de serioasă este munca pentru un japonez. Ajung să lucreze chiar și șaizeci de ore pe săptămână, iar video-urile cu ei dormind pe stradă au făcut înconjurul lumii.
Au și o serie de obiceiuri ciudate, dar un alt lucru care te poate frapa în Japonia este comportamentul social total diferit față de Europa. Teoria „Nihonjinron” susține faptul că japonezii au într-adevăr o cultură unică. Într-o conversație obișnuită, se ține cont de statutul social al participanților așa că se folosesc anumite mijloace lingvistice care să exprime diferența de statut dintre cele două persoane. Mai mult, japonezii nu își dau mâna atunci când se salută între ei, ci gestul cel mai frecvent folosit este înclinatul în fața celuilalt. Cel cu rang inferior trebuie să se încline mai jos și mai lung.
Ce-i drept, nu toate obiceiurile japoneze sunt de urmat, însă trebuie să recunoaștem că sunt într-adevăr un popor aparte și că descoperirile pe care le-au făcut în cazul tehnologiei sunt de-a dreptul fascinante.
Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.
În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.