Principala cauză de deces la nivel modial sunt bolile cardiovasculare iar stopul cardiorespirator este afecțiunea letală care, anual, răpune milioane de vieți. Un număr foarte mare din aceste decese se petrec în afara sistemului medical: la domiciliu, în mijloacele de transport în comun, pe stradă sau în diferite locuri publice.
Amplasarea defribilatoarelor automate externe în locurile publice devine astfel o necesitate vitală, însă o importanță extrem de crescută legată de acest aspect este și instruirea societății civile pentru a intervene corect și eficient în situații limită.
În urmă cu câteva zile, la Bârlad, un bărbat în vârstă de 43 de ani a decedat în plină stradă din cauza unui stop cardiac. Minutele trecute până la sosirea echipajului medical care i-a acordat primul ajutor și care a încercat resuscitarea bărbatului au fost extrem de hotărâtoare și din păcate lipsa de instruire a societății civile privind cursurile de prim-ajutor și-a spus cuvântul.
Doi bârlădeni, dr. Ovidiu Ciobotaru și ing. biochimist Ana Maria Vintilă aduc în atenția autorităților importanța amplasării în locurile publice a defribilatoarelor automate externe, cât și necesitatea instruirii societății civile pentru a interveni în situații medicale limită. În acest sens, cei doi au înființat Asociația „Restart Edu” care are ca scop, printre altele, educația societății civile prin cursuri de prim ajutor și tehnici de resuscitare.
- ”Un bărbat de 43 ani a murit în plină stradă! Încă o viața pierdută! Stopul cardiac, căci aceasta a fost cauza decesului, poate să apară din multe motive. Indiferent de motive, după ce stopul s-a instalat, inima nu mai pompează sange şi organismul începe să moară. În 3 minute încep să apară leziunile neurologice, iar acestea progreseaza cu rapiditate. După 10 minute de la instalarea stopului, leziunile neurologice sunt atât de întinse, încât chiar dacă inima reporneşte şansele ca persoana să işi mai revină sunt foarte mici.
- Ambulanța poate veni mai repede sau mai încet, dar în tot acest timp victima depinde de oamenii de lângă el, depinde de martorii stopului cardiac. Dacă aceștia ştiu să efectueze manevre de resuscitare cardiopulmonară, şansele de supraviețuire cresc!
- Aceste aparate sunt ușor de folosit și salvează vieți! Dacă se intervine în primele 3-5 minute cu defibrilator, până la 50-70% dintre cazuri pot fi întoarse de pe acest ultim drum pe care au pornit! Mai mult, aceste aparate sunt amplasate în locurile aglomerate, ca să poată fi folosite de toata lumea”, a menționat dr. Ciobotaru într-o postare pe Facebook.
În multe țări dar și multe orașe din țara noastră au fost deja amplasate defribilatoare automate externe. Necesitatea unui astfel de dispozitiv este extrem de importantă dar la fel de importantă este și instruirea celor care ne înconjoară.
Ana Maria Vintilă, în calitate de vicepreședinte al asociației „RestartEdu” este de părere că importanța intervenției factorului uman în astfel de situații este vitală și că este extrem de necesar ca oamenii să aibă cunoștințe (măcar minime) despre acordarea primului ajutor și folosirea unor astfel de dispozitive.
- ”În fața morții, nici asfaltul, nici gropile, nici canalizările nu mai au importanță. În acel moment, important este să ne salvăm. Tragedia acelui bărbat a fost șocantă, pentru că el era în floarea vârstei și pentru că a murit pe stradă, cu atâția oameni în jurul lui. Oameni care, dacă ar fi fost învățați cum și dacă ar fi avut cu ce, ar fi putut sa-l salveze si poate că bărbatul ar fi trăit acum.
- Bineînțeles, gândul m-a dus automat la cursurile de resuscitare pe care le-am predat și mi-am dorit, într-o clipă, să nu ne fie oprite din cauza pandemiei, astfel încât tot mai mulți oameni să își însușească manevrele care salvează vieți. Ar fi minunat ca prezența întâmplătoare a unui om pe stradă să fie de ajuns pentru cel aflat în pragul morții, ca el să ajungă în viață acasă, lângă familia lui.
- Cursanții chiar învață să facă manevre de resuscitare, deoarece nu doar vin și bifează ca au făcut. Îi familiarizăm cu o sumedenie de noțiuni: cum să așeze victima în pozitia de siguranță, ce să facă în cazul în care o persoană se îneacă (obstructia severă a cailor respiratorii superioare), cum să folosească defibrilatorul extern automat. Într-un cuvânt, cursul este aplicat mai mult spre practică, decât spre teorie”, a scris Ana Maria Vintilă pe contul său de pe rețeaua de socializare facebook.
Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.
În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.