Funcționarea eficace și eficientă a administrației publice poate influența semnificativ calitatea vieții cetățenilor și dezvoltarea mediului de afaceri, atât prin reducerea timpului și a costului interacțiunii acestora cu administrația, cât și prin reducerea cheltuielilor bugetare și a actelor de corupție.
În acest scop, Asociația pentru Dezvoltarea Societății Informaționale (ADSI) și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București vor organiza pe data de 8 noiembrie, la București, Dezbaterea Națională „Eliminarea Birocrației prin e-Guvernare și Inovare în Avantajul Cetățenilor”, ediția a II-a. Prin acest eveniment, organizatorii își propun să aducă în atenția factorilor de decizie cele mai bune practici și soluții de utilizare a realizărilor din domeniul TI&C, inclusiv a tehnologiilor de identitate și semnătură electronică extinsă, în administrația publică.
În urma conferinței-dezbatere anterioare „Chief Information Innovation Office pentru Eliminarea Birocației în România în Avantajul Cetățeanului, organizate de ADSI în parteneriat cu ICI București pe 19.04.2016, Guvernul a înființat pentru prima data în România poziția de Chief Information Officer la nivelul Cancelariei Primului Ministru pentru a coordona realizarea interoperabilității sistemelor administrației publice.
Introducerea semnăturii și a identității electronice cu cardul de identitate pentru toți cetățenii ar putea fi un factor determinant atât în securizarea activităților din administrația publică, cât și în reducerea birocrației. La aceasta ar trebui să se adauge interconectarea coordonată a sistemelor electronice ale administrației publice, prin creșterea importanței structurii de tip Chief Information Office – CIO, denumită Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației, de la nivelul Cancelariei Primului Ministru, precum și prin implicarea structurii GovITHub, de tip CIO Council.
La dezbatere sunt invitați să participe: persoane de decizie și directori IT&C din instituțiile publice și din organizații private; reprezentanți ai administrației centrale și locale; membrii ai Parlamentului României; reprezentanți ai mediului de afaceri; reprezentanți ai ONG-urilor și mass media.
Unul din paradoxurile României este acela că deși dispune de un potențial imens în domeniul IT&C, exploatat intens de numeroasele companii multinaționale care și-au mutat aici centrele de dezvoltare, utilizarea coreectă a tehnologiei IT&C a rămas la un nivel scăzut în administrația publică centrală și locală.
Guvernarea pe baze moderne, în folosul cetățenilor, este posibilă, și dorim ca împreună să propunem soluții viabile pentru ca aceasta să devină realitate și în România, într-un viitor apropiat.
În cadrul evenimentului vor fi dezbătute teme legate de funcționarea instituțiilor publice în avantajul cetățenilor și al mediului privat de afaceri, modele de e-guvernare din cele mai dezvoltate state din Europa, recomandări și reglementări ale Comisiei Europene pentru dezvoltarea e-guvernării.
De asemenea, se va discuta despre interconectarea coordonată a sistemelor electronice ale administrației publice – realizări și obiective, responsabilizarea și securizarea activităților din administrația publică utilizând identitatea și semnătură electronică, precum si avantajele eliminării documentelor pe hârtie și implicit a birocrației. O tema importanta propusa spre dezbatere va fi cea a broadband-ului european, ca un prim pas de la Piața Unică Digitală la o Uniune Europeană Unită.
Evenimentul este organizat și cu sprijinul companiei Concord Communication – PR & Event și grupul de publicaţii de IT&C – AGORA Group. Companiile interesate de prezentarea soluțiilor de îmbunătățire a activității instituțiilor publice se pot înscrie la [email protected] și [email protected].
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!