Activități pentru protecția minorilor în domeniul cybercrime

Written by on octombrie 20, 2016

Luna octombrie a fost decretată la nivel european ,,Luna securităţii cibernetice”. În acest sens, poliţiştii vasluieni, în colaborare cu specialişti din cadrul structurii de combatere a criminalității organizate, desfăşoară activități preventive pentru protecția minorilor privind: siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor și comerțul electronic.

Polițiști din cadrul structurilor de analiză și prevenire a criminalității și de combatere a criminalității organizate desfășoară în această perioadă întâlniri cu elevii unităților de învățământ din județul Vaslui pentru conștientizarea acestora asupra riscurilor pe care le implică navigarea pe internet și pe reţelele de socializare.

Polițiștii s-au întâlnit, în această săptămână, cu elevii și cadrele didactice de la Liceul „Emil Racoviță” din municipiul Vaslui. Polițiștii le-au  adresat tinerilor recomandări pentru a nu cădea victime ale criminalităţii din mediul on-line.  Acestora li s-a explicat că deși utilizarea dispozitive mobile le permite să comunice mai ușor, să caute informații și să își urmeze, în moduri cât mai diverse, propriile interese în mediul on-line, au și partea lor negativă prin riscurile care pot să apară.  Dimensiunile reduse și portabilitatea acestor dispozitive permit  realizarea de fotografii care vor fi apoi difuzate imediat on-line, fără cel mai mic efort, dar uneori cu consecințe negative asupra relațiilor personale. Altfel spus, apariția dispozitivelor mobile înseamnă că sunt mai multe lucruri de luat în considerare, mai multe lucruri de care trebuie avut grijă sau care trebuiesc gestionate.

În urma discuțiilor purtate a rezultat faptul că una dintre cele mai neașteptate griji ale elevilor legată de smartphone este evitarea pierderii sau furtului acestor dispozitive, ținând cont că le au asupra lor, uneori în permanență.

 

Un alt aspect adus în atenție de polițiști este reprezentat de creșterea numărului de fraude care sunt comise prin intermediul dispozitivelor mobile (telefoane, tablete). Furtul de identitate este una dintre experiențele neplăcute pe care le poate trăi un adolescent care trebuie să înțeleagă că un telefon mobil, o tabletă este de fapt un minicomputer și folosirea lor trebuie făcută cu aceeaşi precauţie ca și în cazul calculatoarelor.

SFATURI  PENTRU COPII

·   Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care înveţi; dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil ca aceştia să aibă intenţii necurate.

·   Evită să postezi pe Internet fotografii cu tine sau cu familia ta; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la îndemâna oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi.

·   Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate; de asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.

·   Fii atent cu programele sau jocurile gratuite pe care le descarci de pe Internet! Ele pot conţine viruşi sau programe spyware sau te pot direcţiona către site-uri cu conţinut ilegal!

·   Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!

·   Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

·   Dă dovadă de respect, chiar dacă nu îi cunoşti pe cei cu care comunici. La rândul tău, ai şi tu obligaţia de a-i proteja pe alţii. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, nu hărţui sau ameninţa alte persoane, pentru că aceasta va impune intervenţia autorităţilor.


Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Susține BunăDimineațaBârlad pe Facebook cu un LIKE !


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background