Expoziție dedicată zborurilor stratosferice la Muzeul „Vasile Pârvan”

Written by on octombrie 5, 2016

Departamentul de astronomie al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza o expoziţie dedicată zborurilor stratosferice (rachete, baloane, avioane fără pilot). Vernisajul va avea loc sâmbătă, 8 octombrie ora 1230, la sediul central al muzeului, str. Vasile Pârvan nr. 1. Activitatea este realizată în colaborare cu Agenţia Spaţială Română şi cu societatea Reev Rever Aerospace din Galaţi.

Expoziţia îşi propune promovarea şi popularizarea ştiinţelor aerospaţiale cu prilejul Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, care se aniversează în fiecare an în perioada 04 – 10 octombrie.

Zborurile stratosferice se desfăşoară la mare altitudine (peste 12 km), în stratosferă, al doilea strat din componenţa atmosferei terestre, situat între troposferă şi mezosferă. Majoritatea acestor zboruri stratosferice sunt aproximativ la limita dintre atmosferă şi spaţiul cosmic, având ca obiectiv studierea stratului de aer cu o compoziţie chimică diferită faţă de atmosfera respirabilă de la suprafaţa Pământului.

Zborurile stratosferice mai au şi rolul de a testa diferite echipamente, şi de a obţine informaţii pentru misiuni spaţiale viitoare, cum ar fi captarea deşeurilor spaţiale sau colectarea de corpuri meteorice, un domeniu aflat încă la început, dar cu şanse mari de dezvoltare în viitorul apropiat.

Expoziţia este formată din mai multe echipamente de zbor folosite în misiuni anterioare:

·         Sistem de zbor cu balon (latex) încărcat cu heliu.

·         Nacelă specializată pentru colectarea de corpuri meteorice

·         Rachetă 75 cm şi rachetă 50 cm (motor cu combustibil solid)

·         Motor rachetă cu combustibil solid pe bază de zahăr şi nitrat de potasiu.

·         Machetă vehicul portant

·         Nacelă destinată experimentelor ştiinţifice în stratosferă

·         Avion fără pilot cu anvergura aripilor de 1,4 m (aripă portantă – fară propulsie)

·         Avion fără pilot cu anvergura aripilor de 1,8 m

·         Vehicul reactiv (75 cm) prototip experimental pentru teste

·         Avion electric fără pilot cu anvergura aripilor de 1,4 m

Cel mai important exponat din cadrul acestei activităţi este avionul rachetă (vehicol reactiv), cu lungimea de 2,6 m şi anvergura de 1,4 m. Acesta este un stadiu intermediar dintre vehicolul reactiv de 75 cm şi vehicolul de 18 m. Este preconizat să fie lansat în viitorul apropiat şi să evolueze la o altitudine de peste 15 km, cu întoarcere / revenire autonomă la puntul de lansare, şi recuperare de la 200 m cu paraşuta.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare până pe 15 noiembrie 2016. În deschiderea activităţii o să prezinte Florin Mingireanu de la Agenţia Spaţială Română şi Aurel Chirilă de la Reev Rever Aerospace Galaţi.


Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Susține-ne pagina https://www.facebook.com/bdbnews.ro cu un LIKE !


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background