Femeie din Vaslui înșelată prin „metoda accidentul”

Written by on august 27, 2015

De la începutul lunii august a.c. la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui au fost primite 7 sesizări privind infracţiuni de înşelăciune sau tentative la această infracţiune, prin metoda „accidentul”.

În goana după câştiguri consistente şi uşor de obţinut, inventivitatea indivizilor „certaţi” cu legea nu cunoaşte limite. Având în vedere faptul că metodele de operare sunt aduse periodic la cunoştinţa cetăţenilor de către Poliţie, tocmai pentru a se preveni înşelarea acestora de către persoane fără scrupule, infractorii caută mereu noi moduri de operare, iar cetăţeni de bună credinţă, cad uneori în „plasa” întinsă de aceştia.

O femeie, în vârstă de 93 de ani, din municipiul Vaslui, a fost contactată telefonic de către o persoană de sex masculin care i-a relatat faptul că o rudă a acesteia a fost victima unui accident de circulaţie și întrucât prezintă fracturi la nivelul membrelor inferioare și coloană este nevoie urgent de o intervenție chirugicală. Bărbatul i-a mai precizat că pentru intervenția medicală este nevoie de o tijă metalică, care, în funcție de model costă între 1500 și 3500 euro.

Ulterior, la domiciliul femeii s-a prezentat un tânăr, în vârstă de aproximativ 20-25 de ani, iar victima i-a dat acestuia suma de 4.100 lei.

„Un caz asemănător, folosindu-se aceeași metodă de înșelăciune, a avut ca și victimă o femeie, în vârstă de 78 ani, din municipiul Vaslui. Aceasta a fost înșelată cu suma de 600 euro.

În general victimele sunt alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin bani la domiciliu, infractorii având o atitudine foarte convingătoare.

Din fericire, tot mai multe persoane care sunt apelate de astfel de infractori îşi dau seama că cineva încearcă să le înşele şi nu dau curs solicitărilor acestora ci, dimpotrivă, sesizează poliţia”, a declarat Loredana David, purtătorul de cuvânt al IPJV.


Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliţia vă recomandă insistent:

Dacă sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, sau precizează că vorbește în numele unei rude cereți cât mai multe detalii, din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză. Verificați, pe un număr de telefon cunoscut deja dacă situația de urgență este reală.  Nu dați curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.

Nu depuneți sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoașteți și nu furnizați bani unor persoane necunoscute. Aceeași recomandare trebuie să o aveți în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcați cartele telefonice.

Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență.      

În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apel la 112, așteptați recomandări din partea unui polițist și respectați-le întocmai!

Apelăm totodată la persoanele care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor înșelăciunilor să ia legătura cu acestea și să le prevină,  pentru a nu cădea în plasa acestora.Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background