Fermele vor putea sa organizeze miniabatoare

Written by on ianuarie 17, 2017

Incepand cu data de 27 ianuarie 2017 vor intra în vigoare prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 140/2016 care stabilește condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate mică, act normativ ce a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1056/28.12.2016.

Prin acest act normativ se creează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale de tipul centrelor de sacrificare/puncte de tăiere integrate în ferma, unde micii fermieri/crescătorii de animale ungulate domestice (bovine, ovine, caprine, porcine) pot să își sacrifice animalele din fermele proprii, obiective noi care trebuie supuse procedurii de autorizare sanitară veterinară în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unităților care produc, prelucrează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală.

Carcasele/Semicarcasele/Sferturile şi organele obţinute în urma sacrificării în centrele de sacrificare şi punctele de sacrificare la nivelul fermei vor putea fi comercializate pe teritoriul naţional către măcelării, carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice şi magazine alimentare.

În vederea implementării acestor prevederi, precum și pentru a preveni posibilitatea livrării cărnii și organelor către alte State Membre ale U.E. sau țări terțe, medicii veterinari oficiali au obligația să specifice în documentele sanitare veterinare obligatorii , denumirea și tipul unității de destinație (măcelarie, carmangerie, restaurant, cantină, pensiune turistică, magazin alimentar), adresa și numărul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor acordat de DSVSA județeana, pentru aceasta unitate.


Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background