Ramona Strugariu, bârlădeanca cu inimă de leu, candidează la europarlamentare

Written by on ianuarie 3, 2019

Figură marcantă în ultimii ani, care s-a implicat la protestele împotriva modificărilor legilor justiției dar și la cele de susținere a victimelor din incendiul de la Colectiv, Ramona Strugariu, vine din rândul celor mulți: al nemulțumiților față de sistemul corupt care a pus stăpânire pe România.

Ramona Strugariu e din Bârlad. Are un master în drept european, a lucrat ca manager de proiect în organizații internaționale – inclusiv în spitale (recuperare pediatrică), educație, justiție – reintegrare socială și a fost implicată într-un proiect-pilot pentru dezvoltarea muncii în folosul comunitații. Ea se află în Bruxelles de mai bine de 8 ani și lucrează la biroul europarlamentar al Monicăi Macovei.

Bârlădeanca este dealtfel cunoscută și pentru activitatea sa de pe blogurile Adevărul.

Ramona Strugariu a făcut anunțul pe Facebook, în ultima zi a anului 2018, că s-a decis să se implice în politică.

„O rezoluție în prag de An Nou

Am decis să candidez la alegerile europarlamentare din 2019, pe lista PLUS. https://www.ro.plus/europene

Mă știți, cei mai mulți dintre voi, ca Ramona de la proteste, Ramona din rețeaua ’’paralelă’’ a diasporei care vrea să voteze, Ramona de pe blogurile Adevărul, de la Colectiv, din tot felul de grupuri sau proiecte civice. Fac acum pasul spre politică pentru că, după aproape 30 de ani, cei care m-au format pe mine, ca om, sunt cei care își apără acum democrația și principiile în stradă. Cei liberi și demni, care m-au crescut pe mine așa, trăiesc acum într-o țară sufocată de disprețul celor care ar trebui să-i respecte și să le asigure o viață mai bună. 
Ei m-au învățat să nu tac, să nu mă resemnez, să merg până la propriile limite și mai departe pentru lucrurile în care cred.

Iar eu cred în voi și într-o țară care își merită locul în Uniunea Europeană. Cred în justiție, în liberă circulație, într-o economie concurențială și dinamică, în standarde pentru educație, în politici publice pentru oameni, nu pentru infractori. Și mai cred că nu vom ajunge acolo unde ne dorim până în momentul în care nu ne vom asuma noi, fiecare în parte, politic și civic, lucrurile pe care ni le dorim. 
Îmi voi depune candidatura pentru selecția internă din cadrul partidului PLUS, până la data de 10 ianuarie; toate candidaturile vor fi disponibile, public, pe site-ul partidului, împreună cu proiectul politic și un clip de prezentare.

De ce candidez
– pentru că România trebuie să aibă cea mai bună reprezentare într-o instituție care definește și calibrează voința politică a Europei. Parlamentul European este singura instituție europeană cu membri aleși în mod direct de cetățeni; este, în același timp, responsabil, în calitate de co-legislator, de calitatea vieții și ocrotirea drepturilor a peste 500 de milioane de oameni. O delegație activă, implicată, informată și profesionistă poate avea un rol fundamental atât în acest proces, cât și în creșterea importanței și puterii decizionale a României în UE;
– pentru că mi-am desfășurat ultimii aproape patru ani de activitate profesională în această instituție, cu pasiune pentru munca mea și cu dragoste de oameni, având în minte, în fiecare dosar legislativ în care am fost implicată, interesele lor, siguranța lor, drepturile lor, respectul pentru munca și proprietatea lor, libertatea lor; asta știu să fac cel mai bine și asta îmi doresc să fac în continuare, la un alt nivel; știu cum, pot și sunt pregătită să dau tot ce am mai bun, pentru asta;
– pentru că nu mai vreau ca țara mea să fie arătată cu degetul în Parlamentul European și în instituțiile europene din cauza incompetenței unor figuri triste, individuale, sau a unor partide care sunt acuzate de furt la scară largă, de rea voință și lipsă de viziune inclusiv în propriile familii politice europene; pentru că eu, împreună cu oamenii alături de care candidez, ne asumăm să fim modele de integritate, competență, responsabilitate, implicare și decență, în această instituție, așa cum trebuie să fie partidul pe care îl reprezint și așa cum trebuie să se reflecte în acțiunile mele țara pe care o reprezint. Așa se ridică România în ochii Europei și ai lumii, nu prin populisme, discurs dublu, minciună și incompetență.

Cu ce experiență candidez
– cu experiența de la Bruxelles, de consilieră și șefă de cabinet în Parlamentul European, activă în dosare și proiecte legislative legate de aderarea României la Schengen, de securitatea României și a Uniunii Europene, de combaterea corupției și a spălării de bani, de libertatea presei și ocrotirea jurnaliștilor de investigații sau a avertizorilor de integritate, de protejarea resurselor financiare ale Uniunii, control bugetar și descărcarea de gestiune a instituțiilor și agențiilor europene;
– cu experiența din țară, din proiectele gestionate în parteneriat cu Ministerul Justiției sau cea dobândită în organizațiile internaționale în care am activat;
– cu studii aprofundate în drept european și cunoștințe solide despre dinamica instituțiilor europene;
– cu toată experiența civică și de activist pentru statul de drept, pentru libertatea de exprimare, pentru ocrotirea unor drepturi fundamentale, pentru respect, integrare, diversitate pe care am dobândit-o în toți anii în care nu mi-a fost indiferent ce se întâmplă cu România și cu oamenii ei.
Știu exact ce înseamnă această candidatură. Înseamnă o responsabilitate maximă față de toți cei care acordă un vot de încredere, a priori, și nu doar față de ei; înseamnă un mandat de reprezentare care trebuie dus mai departe intact, având în minte interesele oamenilor și ale țării. Înseamnă validarea, prin fapte, a unor așteptări foarte mari. Dacă de-a lungul drumului considerați că am uitat aceste lucruri, voi sunteți primii care aveți dreptul și obligația să mă trageți de mânecă.

N-o să mă schimb pentru că intru în politică. Intru în politică pentru că vreau să o schimb.
Să aveți un 2019 așa cum vi-l doriți, cu toții.”


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background