Sărbători în siguranță!

Written by on April 11, 2015

Ca în fiecare an, poliţiştii vasluieni vor acţiona în perioada sărbătorilor pascale pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi apărarea patrimoniului public şi privat, în localităţile urbane şi rurale, în special în locurile de pelerinaj, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative. 

În perioada 10-13 aprilie a.c., cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte, aproximativ 230 de poliţişti vasluieni vor acţiona zilnic, suplimentar față de dispozitivul curent, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale. De asemenea, din dispoziția conducerii Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii vor fi prezenți în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult, precum şi în locurile unde se desfăşoară manifestări publice ocazionate de sărbători. 

Poliţiştii angrenaţi în misiuni în această perioadă sunt din structurile de  ordine publică, poliţie rutieră, investigații criminale și acțiuni speciale.

Măsuri speciale vor fi instituite şi pe căile rutiere, în mod deosebit în interiorul localităţilor, pe arterele care converg spre biserici, dar şi pe drumurile naţionale şi europene, acordându-se o atenţie sporită  fluidizării circulaţiei, prevenirii accidentelor rutiere şi combaterii excesului de viteză.

Poliţiştii rutieri vor acţiona pe tronsoane de drumuri naţionale şi europene, utilizând în medie, zilnic, 8 aparate radar, pentru fluidizarea traficului şi prevenirea evenimentelor rutiere.

SFATURI UTILE PENTRU SĂRBĂTORI LINIŞTITE

Apropierea Sfintelor Sărbători de Paşte constituie întotdeauna prilej de bucurii şi emoţii. Cu această ocazie, fiecare dintre noi îşi programează atât cumpărături, cât şi deplasări de la domiciliu sau vizite la prieteni ori rude.

Pentru ca petrecerea sărbătorilor să fie liniştită şi fericită, poliţiştii vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie.

La cumpărături este important să manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, să vă supravegheaţi geanta şi să nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă. Nu este indicat să luaţi asupra dumneavoastră sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi şi când este posibil, să folosiţi cardul pentru cumpărături.

Vă recomandăm să păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor. Când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ. De asemenea, când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi tot teancul de bani ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora.

Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi.

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

În cazul în care plecaţi de la domiciliu de sărbători, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, vă recomandăm să asiguraţi temeinic uşa de acces în imobil şi ferestrele, respectiv uşa de la balcon şi geamul de aerisire de la baie pentru a nu da posibilitatea spărgătorilor de locuinţe să pătrundă în imobil.

Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa. Nu spuneţi multor persoane despre faptul că plecaţi de acasă mai multe zile, pentru a nu oferi posibilitatea hoţilor să afle acest lucru.

În noaptea de Înviere vă sfătuim să evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi sunt adunate persoanele gălăgioase. Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool. Evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră. Este bine să alegeţi drumurile intens circulate şi luminate, să vă deplasaţi în grup, să nu răspundeţi la provocările altor persoane şi să evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice.

Dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane, care vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii, nu daţi curs unor astfel de solicitări.

În cazul în care sună la uşă persoane necunoscute care solicită donaţii în bani pentru diferite cauze, analizaţi bine la ce riscuri vă expuneţi atunci când îi invitaţi în casă şi îi lăsaţi pentru câteva clipe singuri până le aduceţi banii. Amabilitatea faţă de aceste persoane necunoscute poate duce la sustragerea unor bunuri sau bani din casă şi în acelaşi timp constituie şi un factor de risc pentru integritatea dumneavoastră.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

Recomandări ale Poliţiei Române pentru o călătorie în siguranţă

Poliţia Română atrage atenţia asupra importanţei respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

Centura de siguranţă constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ UREAZĂ SĂRBĂTORI  ÎN SIGURANŢĂ!


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background