VIDEO. Bârlădean suspect de fraudă în Anglia, pe piața atestatelor de muncă

Written by on octombrie 23, 2015

Persoanele care muncesc în domeniul construcțiilor din Marea Britanie sunt obligate prin lege să susțină un examen, prin care dovedesc faptul că înțeleg și își însușesc normele de sănătate și siguranța a muncii.

Sistemul de certificare, lansat în anul 1995, este considerat un punct de referință in domeniul construcțiilor din Regatul Unit, prin care se stabilește de fapt nivelul de experiență al muncitorului. Practic, un muncitor trebuie să meargă într-un centru de testare și să susțină un examen pentru certificarea abilităților.

Acest tip de card nu reflectă întotdeauna calificarea și certificarea reală a calităților posesorului, datorită numeroaselor cazuri de fraudare, după cum dealtfel au descoperit jurnaliștii BBC într-o anchetă cu camera ascunsă.

Jurnaliștii au arătat cum este organizată înșelaciunea la scară largă, permițând practic oricărui muncitor neinstruit să lucreze pe șantiere de construcții, fiind un pericol real pentru ei înșiși dar și pentru cei din jur.

Reporterii BBC au „vizitat” trei dintre aceste centre de testare și au reusit să filmeze cu o cameră ascunsă intreaga procedură: negocierea sumei și desfășurarea așa-zisului examen.

Un centru de testare din Ealing, vestul Londrei, a fost printre cele trei centre expuse.
Directorul acestuia, Garet Estensen, afișa răspunsurile corecte, în timpul testului, pe un ecran, instruind candidații să „dea click” pe varianta de răspuns corectă. La un moment dat, acesta sugerează anumite „greșeli intenționate”, pentru a nu ridica suspiciuni.

Un alt centru de testare expus a fost Future Training 4 Jobs din Ilford, estul Londrei, unde se pare că în centrul schemei frauduloase sunt cetățeni români. Aici, pentru suma de 450 de lire sterline, Anna Calancia, a obținut reporterilor sub acoperire o calificare supraveghetor, relateaza BBC. Calificare care necesită un training riguros precum și obținerea unor teste si examene.

Compania respectivă susține că Anna Calancia a acționat de una singură, fără ca superiorii săi să cunoască aceste nereguli. După ce a fost pusă in fața faptului, Anna a insistat că doar oferă instruire de calitate și lucrează din greu pentru a susține standardele ridicate ale companiei pentru care lucrează.

Cardul CSCS dobândit fraudulos de catre reporterii BBC a fost folosit cu succes pentru a obține locuri de muncă pe șantiere, școli și chiar o centrală electrică.

Jurnaliștii britanici au discutat cu un muncitor român care, sub protectia anonimatului, a declarat că a întreg procesul de dobândire a cardului CSCS poate fi cumpărat.

„Oamenilor nu le pasă dacă este legal sau nu – primesc un loc de muncă și fac niște bani. Dar pe viitor, pot omorî pe cineva la locul de muncă …”

La un al treilea centru de testare, Florin D. din Bârlad, directorul centrului, este filmat cum negociază suma de bani cu un candidat pentru obținerea frauduloasă a cardului CSCS. Dupa ce este luat la întrebari de reporteri, acesta nu recunoaște și chiar fuge de cameramani și jurnaliști.{vembed Y=7oelGGrCHx0}

Se estimează că o treime din cardurile emise în Londra sunt obținute fraudulos. Acestea pot fi anulate ulterior dacă se confirmă modalitatea ilegală de obținere.

Carl Rhymer de la CITB, a declarat: „Suntem conștienti de cazurile de fraudă, motiv pentru care am luat o serie de măsuri corespunzătoare. Am dublat cheltuielile cu privire la anchetele de fraudă in centrele de testare, anchete care au dus la închiderea a cinci centre iar alte opt fac obiectul unei anchete in curs. Urmează sa instălam camere CCTV în toate centrele pentru a monitoriza și impiedică activitatea frauduloasă de obținere a cardurilor CSCS și a calificărilor respective.”


 SURSA: BBC2


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background