În baza programului de lucru stabilit de către conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui s-a dispus organizarea controalelor oficiale cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la comercializarea produselor alimentare în unitațile de vânzare cu amănuntul situate în zonele rurale.
Aceste măsuri au venit drept urmare riscului reprezentat de vânzarea directă către consumatorii finali a produselor alimentare în condițiile în care, la nivelul unor unități de vânzare cu amănuntul (magazine alimentare) situate în zonele rurale, au fost identificate deficiențe în ceea ce privește respectarea condițiilor generale de igienă a alimentelor, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, pescării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri , depozite alimentare, unităti de patiserie și panificație etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, etc.
Deasemeni se menționează că în lunile iulie-august-septembrie în județul Vaslui conform tradiției, se organizează în localitățile din județul Vaslui bălciul traditional, la Banca 29 iulie, Murgeni 5-6 august, Negrești în perioada 13-15 august , la Bârlad, în perioada 15-29 august, la Vaslui 30 august – 8 septembrie, și Huși 09-14 septembrie 2016 unde s-au efectuat controale comune împreună cu reprezentanți ai OJPC , Poliția economică, reprezentanți ai prefecturii și primăriilor la agenții economici care au desfasurat activitate temporară în Bâlci.
Pe toata perioada desfășurării acestor evenimente , nu s-au semnalat fenomene de toxiinfecții alimentare. Controalele vor continua pentru verificarea respectării de catre agentii economici a cerințelor impuse de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare pe toata perioada desfășurării acestor evenimente.
La nivelul unităților de vanzare cu amanuntul situate în zonele rurale și supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor s-a procedat la:
-verificarea respectării cerințelor pentru înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unitaților de vânzare cu amănuntul ( magazine alimentare, baruri, rulote, etc.); unitațile de vanzare cu amanuntul menționate anterior trebuie să desfășoare numai acele activități pentru care dețin documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor eliberate de către DSVSA;
-verificarea listei fumizorilor de produse alimentare destinate comercializării directe /materii prime necesare pentru prepararea alimentelor destinate comercializării către consumatorii finali (verificarea mărcii de sănătate/identificare în cazul produselor de origine animală, a înscrisurilor de pe etichete și a altor documente care să ateste faptul că, alimentele/materiile prime de origine animală și non-animală au fost achizitionate din unităti autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor);
-verificarea respectării cerințelor de igienă stabilite de Reg. (CE) nr. 852/2004 pentru comercializarea, manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor. cu referire la:
-spalarea mâinilor și a ustensilelor în timpul lucrului, ori de câte ori este necesar, și, în mod obligatoriu. înainte de începerea activității;
-curațarea și dezinfectarea periodică a spațiilor în care au fost manipulate, preparate expuse spre comercializare produsele alimentare;
-modul de păstrare a materiilor prime și a alimentelor preparate destinat servirii/comercializării către consumatorul final, în special al acelor produse care necesită anumite condiții de temperatură;
De la 15 iulie a.c. pâna la data de 31 august s-au efectuat 184 de controale in domeniul siguranței alimentelor de origine animală si non animală după cum urmează :
-141 magazine alimentare, 22 unități de alimentație publică (inclusiv, grătare mici, fast-fooduri, baruri) 6 rulote tip fast food , 4 târguri și 11 mijloace de transport produse de origine animală cât și mijloace transport păsări vii.
Principalele neconformitati identificate sunt:
– deficiente de manipulare a produselor alimentare
– deficiențe referitoare la igiena și starea de sănătate a personalului , lipsa fișelor de aptitudini.
– Spaţii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente şi categorii de calitate.
– lipsa monitorizare și înregistrări pe grafice de temperatură, etc.
– etichetare necorespunzatoare a cărnii și produselor alimentare ,
– nerespectarea condițiilor de bunastarea animalelor în timpul transportului,
Pentru deficientele identificate s-au aplicat 17 amenzi contraventionale în valoare de 11200 lei ron, 42 avertismente și s-au dat 8 notificări pentru prezentarea la DSVSA în vederea înregistrării.
S-au retras din consum uman și s-au dirijat către neutralizare următoarele cantităti de produse:
8,46 kg preparate din carne, 6,44 kg pasta mici, 16,09 kg carne, 21 cutii cu înghețată x 0,9 l care s-au dirijat către unităti autorizate de neutralizare.
S-au emis un număr de 6 ordonanțe de înterzicere a activității la 4 magazine, 1 carmangerie și o rulotă și s-a dat o ordonanță de suspendarea activității până la remedierea deficiențelor la 1 magazin.
Controalele vor continua pentru verificarea respectării de către agenții economici a cerințelor impuse de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare pe toata perioada desfășurării activității , cu scopul principal de a proteja sănătatea consumatorilor.
Vă reamintim că Numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA VASLUI UNDE ESTE ORGANIZAT SERVICIU DE PERMANENTA este 0235421121 , fax 0235421278 si e-mail : [email protected] şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!
Susține-ne pagina https://www.facebook.com/bdbnews.ro cu un LIKE !