Ieri, 9 ianuarie a.c., la solicitarea DSVSA Vaslui, subprefectul Narcis Emil POIANĂ, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) – judeţul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane ( PPA) la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 37 Cârja.
Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat ieri printr-un buletin de analiză, existența unui nou caz de pestă porcină africană într-un fond de vânătoare din zona localității Cârja, județul Vaslui. Tot în zona respectivă au mai fost înregistrate în ultima perioadă șase cazuri pozitive cu PPA. În zona afectată sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: fondurile de vânătoare 37 Cârja (AVS Mistrețul), 35 Fălciu (AJVPS), 36 Murgeni (AJVPS).
Zona afectată de boală a fost pusă sub supraveghere și s-au instituit restricții privind mișcarea suinelor.
Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.
Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă:
a) înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului ( inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
b) după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.
În cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare.
Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.
În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.