În perioada august – decembrie 2015 Asociaţia Myosotis România desfășoară proiectul „Un pas către viitor”, finanțat de Consiliul Judeţean prin Programul Judeţean pentru Finanţare Nerambursabilă 2015 – domeniul social, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui şi Primăria Comunei Băcani.
Proiectul vizează 20 de tineri voluntari ai Asociaţiei Myosotis România, un grup de tineri care locuiesc în comuna Băcani şi copiii de vârstă şcolară şi preşcolară din satul Băltăţeni. Principalele subiecte abordate în activităţile proiectului sunt: educaţia pentru sănătate, educaţia pentru mediu, educaţia rutieră, educaţia pentru prevenirea accidentelor.
Proiectul “Un pas către viitor” este una dintre modalităţile prin care Asociaţia Myosotis România înţelege să adopte o atitudine pro-activă vis-a-vis de problemele comunităţii care dă raţiunea ei de a exista.
La întrebarea: De ce un proiect adresat copiilor? coordonatorul, asistent medical Chirilă Lăcrămioara, a răspuns: „Experienţa noastră ne-a întărit convingerea potrivit căreia copiii sunt un excelent promotor al schimbării în familiile lor: sunt la vârsta la care modelarea comportamentală este uşor de făcut (comparativ cu adulţii), sunt receptivi la nou, răspund cu mult entuziasm activităţilor din sfera educaţiei non-formale şi, în general, împărtăşesc cu familiile lor experienţele noi de învăţare. În plus, este ştiut că în educaţie intervenţia timpurie este unul dintre principiile care stau la baza eficientizării actului didactic, fie el de natură formală, non-formală sau informală. Prin activităţile pe care dorim să le susţinem avem în vedere formarea tânărului responsabil de mâine.”
Activităţile din cadrul proiectului “Un pas către viitor” au ca nucleu un program educaţional structurat pe zece sesiuni de lucru adresate copiilor din satul Băltăţeni, comuna Băcani. Programul educaţional va fi implementat de un grup de 30 de voluntari care au fost antrenaţi în acest sens de traineri specializaţi, în cadrul unei sesiuni de formare. Astfel, ei sunt pregătiţi să ofere copiilor activităţi variate, care vor include: sesiuni informative, vizite la instituții de cultură din Bârlad, campanii de informare în comunitate, ateliere, jocuri, etc.
De ce un proiect pe tema educaţiei în mediul rural?
Asociaţia Myosotis România a dobândit o bună înţelegere a problemelor socio-medicale cu care se confruntă comunităţile rurale din judeţul nostru în cei 20 de ani în care a oferit servicii medicale pentru beneficiari din tot judeţul (atât zone rurale, cât şi zone urbane).
În activitatea sa, Centrul de Sănătate Myosotis a lucrat cu aproximativ 3500 pacienţi înregistraţi pentru serviciile oferite de cabinetele de obstretică-ginecologie şi de planing familial; 290 de femei provenite din medii economice precare au fost în mod activ sprijinite de Cabinetul Medical Myosotis în perioada sarcinii; aproximativ 1000 de femei diagnosticate cu cancer la sân şi care au suferit intervenţie chirurgicală au primit gratuit proteze mamare.
Asistenţii medicali ai Centrului de Sănătate Myosotis au susţinut de-a lungul timpului multiple sesiuni informative pe tema educaţiei pentru sănătate şi a educaţiei igienico-sanitare în şcoli din mediul rural.
Asociația Myosotis România dorește să se implice într-un astfel de proiect deoarece resursele umane, experienţa profesională a echipei de angajaţi şi profilul activităţilor pe care le are în portofoliu îi oferă capacitatea de a răspunde consistent și avizat la problema identificată. Asociaţia are personal medical calificat, care are experienţa susţinerii de sesiuni informative pe tema promovării sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos şi dispune de o echipă de tineri voluntari cu experienţă în lucrul cu grupe de copii în activităţi din sfera educaţiei non-formale.
Prin urmare, Asociaţia Myosotis România a decis să îşi canalizeze parte din activitatea şi resursele sale în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor din zonele rurale ale judeţului nostru.
„Comunitățile din mediul rural au nevoie de sprijin pentru a putea identifica în interiorul lor resursele necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă.
Punem accentul pe tineri și copii pentru că aceștia reprezintă viitorul comunității și al țării. Prin proiectul pe care îl propunem ne dorim ca populația să conştientizeze acest aspect și importanța educării generațiilor de mâine.
Un alt obiectiv al acestui proiect constă în crearea unui context adecvat pentru a stimula relațiile de prietenie, sprijin reciproc şi lucrul în echipă între tinerii din Bârlad și tinerii din zonele rurale.
Am creat Proiectul “Un pas către viitor” plecând de la ideea că educația ar trebui să fie prima formă de sprijin pe care copiii o primesc, încercând astfel să lărgim orizontul tinerilor din mediul rural” – a precizat Mihai Popa, directorul Asociaţiei Myosotis România.