O vizită care s-a vrut a fi o baie de mulțime pentru primarul Dumitru Boroș în cartierul Munteni din municipiul Bârlad, s-a transformat ieri într-un protest spontan, piperat cu reproșuri și admonestări din partea locuitorilor, pe motiv că urmare a lucrărilor de asfaltare care se desfășoară în aceste zile, străzile adiacente au fost îngustate iar din această cauză, intervenția pompierilor la un incendiu care amenința patru gospodării a fost îngreunată din cauza mașinilor parcate.
Incendiul care a izbucnit ieri în cartierul Munteni pe strada Simion Bărnuțiu și care amenința să se extindă la patru locuințe a fost la un pas de a repeta dezastrul din urmă cu exact trei ani, de pe strada Crângului, când 18 familii au rămas fără case din cauza unei lumânări uitate aprinse și care a declanșat cel mai mare dezastru din ultimii 30 de ani. (vezi aici detalii)
Pompierii au fost solicitați ieri, în jurul orei 16:15, să intervină pe strada Simion Bărnuțiu din localitate, acolo unde izbucnise un incendiu la câteva magazii și anexe care amenința să se extindă la patru locuințe. În zonă și-a făcut apariția câteva minute mai târziu, aflând de amploarea incendiului, și primarul Dumitru Boroș pentru a evalua situația. La momentul respectiv, conform declarațiilor celor care locuiesc în zonă, strada principală din zonă, respectiv strada Ardeal, era închisă circulației din cauza lucrărilor de asfaltare, iar riveranii au parcat pe străzile adiacente printre care și pe strada Simion Bărnuțiu, calea de acces spre zona afectată de incendiu.
„Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială multifuncțională, o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și 20 de pompieri militari, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la patru anexe gospodărești din municipiul Bârlad, pe strada Simion Bărnuțiu (cartier Munteni).
La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul anexelor gospodărești, se extinsese la o locuință și exista pericol de propagare la alte patru case și trei magazii. Accesul în zonă a fost unul foarte dificil, asemenea și alimentarea cu apă a autospecialelor. Vântul care sufla în rafale, casele și magaziile aproape lipite una de cealaltă, precum și cantitățile foarte mari de materiale puternic combustibile (lemn și mase plastice) au constituit elemente care au îngreunat foarte mult intervenția”, a declarat Marius Stanciu, purtător de cuvânt al ISU Vaslui.
Oamenii spun că pompierii au intervenit cu greu din cauza mașinilor parcate dar și a hidranților care aveau presiune scăzută, sau chiar deloc.
„Noi unde să parcăm mașinile? Strada Ardealul e închisă, am parcat pe străduțele laterale. Primăria trebuia să ia în calcul și treaba asta, să încapă mașinile în caz de un necaz de genul… nu să le îngusteze și să le facă sens unic. S-a făcut economie la asfalt de le-ați îngustat atât de mult?”, s-a adresat primarului Boroș un localnic.
La discuțiile aprinse dintre primarul Bârladului și locuitorii din zonă s-a alăturat și Carmen Dima, consilier local, care a început să filmeze cu telefonul mobil, aspect care i-a inflamat și mai tare pe nemulțumiți.