Judecătorii bârlădeni au decis aseară, respingerea propunerii de arestare preventivă a comandantului al Poliției Bârlad, cms.șef Vasile Chelaru și punerea acestuia sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Șeful Poliției Bârlad va fi obligat să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecător sau la instanța de judecată ori de câte ori va fi chemat. De asemenea are obligația de a informa imediat organele de urmărire penală dacă își va schimba domiciliul și are interdicția de a părăsi teritoriul țării.
I s-a interzis de instanța de judecată să poarte armă și să nu ia legătura cu două persoane implicate în dosar.
Ofițerul de poliție este acuzat de procurorii bârlădeni de abuz în serviciu, însumând o serie de infracțiuni de instigare la infracțiunea de delapidare și instigare la infracțiunea de fals intelectual. De asemenea, cms. șef Vasile Chelaru este acuzat și de favorizarea infractorului, în cazul mult mediatizat de viol, lipsire de libertate și favorizarea infractorului, în care psihologul Ionel Brătianu a primit deja 120 de zile de control judiciar.
Înfracțiunile de care este acuzat cms.șef Vasile Chelaru, sunt descrise în referatul pentru propunerea arestării preventive, înaintat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Bârlad: implicarea în cazul de viol, folosirea mașinii de serviciu a Poliției Bârlad, de la Biroul de Ordine Publică și Biroul Polției Rutiere, pentru deplasări în scop personal, folosirea mașinii de serviciu pentru a fi adus de acasă la serviciu, precum și solicitarea făcută către secretarul Poliției Bârlad să insereze în mod nereal în Registrul de soluționări al petițiilor faptul că una dintre acestea, depusă de un subordonat, a fost soluționată la o dată falsă, astfel încât să reiasă că nu a fost depășit termenul de 30 zile prevăzut pentru îndeplinirea acestei atribuții de serviciu.
VIDEO {vembed Y=Z6QxYx2X26c}
Deși aseară la terminarea procesului, Vasile Chelaru era liber să plece să aștepte acasă verdictul, acesta a refuzat și a așteptat pe holul Judecătoriei, alături de avocatul său, pronunțarea.
Audierile au durat peste opt ore, pe motiv că pe tot parcursul acestora, Vasile Chelaru a refuzat să dea declarații și să vorbească cu procurorul de caz, care a dispus perchezițiile la sediul Poliției Bârlad și aducerea sa cu mandat din sediul IPJ Vaslui.
Referatul întocmit de procurorul de caz, în baza căruia s-a cerut aplicarea măsurii arestului preventiv
„Cu ocazia continuării cercetărilor au fost constatate și alte acțiuni cu caracter infracțional cu privire la activitatea desfășurată de către șeful Poliției Bârlad. Astfel, acesta își folosește atribuțiile conferite de lege pentru a obține diverse avantaje în interes personal sau pentru a sprijini activitatea infracțională a unor persoane cu care se afla în relații apropiate. În perioada iunie-iulie, Vasile Chelaru a folosit în scop personal autoturismul din dotarea Biroului Criminalistic. În urma verificărilor foilor de parcurs întocmite cu privire la acest autoturism s-a constatat faptul că, deși potrivit normelor interne ale instituției cheile autoturismelor trebuie lăsate în panoul din incinta ofițerului de serviciu pentru a putea fi utilizate în cazul unor intervenții, în cazul autoturismului sus menționat, regula era ca acestea să fie în poseia șefului de poliție.
La data de 15 iulie, inculpatul Chelaru Vasile a folosit autoturismul din dotarea Biroului Criminalistic pentru a se deplasa la un eveniment privat organizat cu ocazia pensionării unui cms. șef de poliție. Un alt act material al infracțiunilor menționate este comis de către numitul CV la data de 21 iulie. Astfel, la data sus menționată numitul Chelaru Vasile îi solicită ofiterului de serviciu să deschidă poarta de la curtea interioară a instituției, aducându-i la cunoștință faptul că se va deplasa la un post de radio local, ulterior urmând să-și rezolve mai multe probleme personale.
La data de 15 iulie Chelaru Vasile îi solicită ofițerului de serviciu relații cu privire la autoturismele subunității de poliție aparținând B.O.P. și B.P.R. care se aflau în teren în acel moment. După ce i-au fost comunicate datele solicitate Chelaru Vasile solicită echipajului să părăsească dispozitivul pentru a se deplasa pe str. Vasile Pârvan de unde urma să îi ridice autoturismul personal. Suspectul I.T. s-a conformat solicitării superiorului său, a deviat de la traseul de patrulare pe care îl efectua cu autoturismul din dotare în virtutea atribuțiilor de serviciu către locația indicată. A urcat la volanul autoturismul personal pe care l-a transportat la domiciliul fam. Chelaru. A fost urmat cu autoturismul aparținând B.P.R. Bârlad condus de către colegul său și preluat dupa îndeplinirea sarcinilor încredințate de către inc. Chelaru Vasile.
La data de 30. iunie, inc. Chelaru Vasile a solicitat secretarului Poliției să îi tipărească la imprimanta din dotarea Biroului Secretariat două documente reprezentând currículum-ul vítae al fiului său, acesta fiindu-i necesar celui din urma pentru înscrierea la un examen la facultate. Subordonatul său s-a conformat, predându-i la scurt timp înscrisurile solicitate. Aceste imprejurari constituie date și indicii temeinice privind săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de delapidare.
La data de 28 iunie, inc. Chelaru Vasile i-a solicitat ofițerului de serviciu să trimită la domiciliul său un autoturism din dotarea subunității de poliție pentru a fi transportat la serviciu. Aceasta activitate a avut ca urmare si inserarea în mod neadevărat în cuprinsul foii de parcurs a autoturismului în cauză în mod neadevărat faptul că nr. total al km. parcurși au fost efectuați strict în interes de serviciu de către conducatorul auto.
La data de 24 iulie, inc. a dat dispoziție ofițerului de serviciu să îl contacteze pe agentul aflat în patrulare cu autoturismul aparținând B.O.P., însoțit de colegul său– căruia să îi transmită să părăsească dispozitivul și sa revină la sediul Poliției. De aici, urma să se urce la volanul autoutilitarei Transporter și să se deplaseze pe str. Mihai Eminescu din mun. Bârlad. Dată fiind relația de subordonare, toți cei 3 agenți de poliție se conformeaza, în scurt timp echipajul de poliție ajunge la locul unde le-a fost solicitată prezența. Cu această ocazie, au realizat faptul că motivul pentru care au fost nevoiți să facă această deplasare în teren cu autoutilitara subunității a fost în interesul personal al superiorului lor. Inc. Chelaru Vasile era însotit de fiul său și facuseră pană la bicicletă, fiind astfel în imposibilitatea de a reveni la domiciliu cu vehiculele personale. Este evident faptul că echipajul de politie a fost nevoit să se conformeze și să îi transporte pe cei doi cu bicicletele în Cartierul Podeni.
În cursul lunii august, inc. CV i-a solicitat secretarului Poliției mun. Bârlad – să insereze în mod nereal în Registrul de soluționări al petițiilor faptul că una dintre acestea depusă, a fost soluționată la o dată falsă astfel încât să reiasă că nu a fost depășit termenul de 30 zile prevăzut pentru îndeplinirea acestei atribuții de serviciu. Subordonatul s-a conformat și a menționat în mod neadevărat că respectiva petiție este soluționată, iar petiționarul este îndreptat să se adreseze Judecătoriei Bârlad”, se arată în referatul întocmit procurorul de caz.
CItește și ȘEFUL POLIȚIEI BÂRLAD, ÎN CĂTUȘE, REȚINUT PENTRU 24 DE ORE ȘI ÎNCARCERAT ÎN ARESTUL IPJ
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!
Susține-ne pagina https://www.facebook.com/bdbnews.ro cu un LIKE !