Polițist de la IPJ Iași, ambala droguri în timpul liber
IPJ Iaşi a confirmat, miercuri, că a fost informat de către DIICOT că un polițist a fost reținut și a precizat că agentul de poliție a fost pus la dispoziţia procurorilor. Reprezentanţii IPJ Iaşi au confirmat faptul că poliţistul reţinut de procurorii DIICOT, Vlad C. Acatrinei, este implicat în dosarul care vizează o grupare care comercializa dispozitive de vapat şi dulciuri susceptibile de a avea efecte psihoactive. Poliţistul ieşean a fost reţinut după ce a fost audiat la sediul DIICOT Iaşi. Acesta a declarat că lucra la fabrică în timpul liber și se ocupa de ambalarea produselor, fără să știe că ele conțin substanțe periculoase.
În filiera produselor de vapat cu droguri din Iași, „infiltrat” și un interlop bârlădean pe post de „Suport Manager”
În urma perchezițiilor efectuate în cursul zilei de marți, la audieri au fost duse mai multe persoane, însă doar 20 dintre ele sunt prezentate în fața magistraților de la Tribunalul Iași cu propunerea arestării preventive.
Bârlădeanul a „migrat” în Iași, la aproximativ doi după ce, în 2015, procurorii DIICOT – Structura Centrală, au descins la Bârlad însoțiți de agenți FBI în dosarul mai sus amintit, în care a fost înregistrat un prejudiciu de peste 11 milioane de dolari. Nici până în ziua de azi (n.r.- septembrie 2023) nu a fost recuperat nici măcar un dolar din prejudiciul uriaș contorizat în moneda americană.
Justiție „blândă”: arest la domiciliu si control judiciar, deși au pus în pericol sănătatea copiilor. Site-ul prin care se vindeau online produsele cu HHC, închis.
Magistrații de la Tribunalul Iași s-au dovedit extrem de îngăduitori cu cele 20 de persoane aduse în sala de judecată de procurorii DIICOT cu propunerea măsurii arestului preventiv și în cursul după-amiezii de 20 septembrie, au decis că pretențiile acestora de a-i trimite după gratii sunt neîntemeiate. Astfel, judecătorii ieșeni au considerat să-i trimită în arest la domiciliu pe jumătate din cei 20, iar pentru cealaltă jumătate s-a dispus măsura controlului judiciar.
Vreme de aproape un an, pe piaţa din România au ajuns o sută de mii de dispozitive de vapat şi sute de mii de dulciuri cu substanţe psihoactive. Erau vândute în 23 de judeţe, de multe ori în apropierea şcolilor, iar copiii erau atraşi de bomboane fără să ştie ce conţin.
În 27 de produse tip vaping cu HHC comercializate s-au găsit inclusiv cantități semnificative de metale grele, plumb, paladiu, platină, cadmiu, nichel şi agenți chimici toxici.
Platforma online prin intermediul căreia suspecții comercializau produsele care conțineau substanțe interzise a fost închisă prin ordinul procurorului de caz, astfel că euphoriashop.ro nu mai poate fi accesat.
Peste 120 de percheziții, în 23 de județe
Amintim, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) și procurorii DIICOT au făcut marți peste 120 de percheziții în 23 de județe, în urma cărora au ridicat peste 80.000 de dispozitive de vapat – VAPE-uri -, VAPE-uri stricate, aproape 5.000 de acadele și cutii de jeleuri care ar conține substanțe cu efect psihoactiv, dar și aproape 170 de semințe de cannabis.
În județul Iași se afla o fabrică în care se produceau dispozitive de tip VAPE, alte cinci locații folosite ca depozite fiind descoperite în țară. În interiorul fabricii din Iași au fost găsite aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, care urma să fie prelucrată pentru obținerea de substanțe psihoactive, au anunțat procurorii.
Peste 5 milioane de euro ar fi fost investite în fabrică, dintre care 1,2 milioane de euro în aparatură nouă. De altfel, acționarul majoritar al fabricii, un cetățean canadian, a fost și el reținut în acest caz.
Un alt dosar sonor, trecut sub tăcere…
Cu praful așternut pe dosar, se pare că protagoniștii și-au spălat imaginea de interlopi, devenind oameni de afaceri „curați”, cu baza banilor obținuți prin infracțiuni. Capii rețelei de atunci și-au deschis diferite societăți comerciale prin interpuși, au achiziționat imobile și terenuri atât în țară cât și peste hotare, și chiar au ademenit în cercurile lor polițiști, pe care i-au împrumutat cu sume consistente de bani, pe care unii dintre aceștia, le-au trecut chiar în declarațiile de avere. Ulterior, anchetați disciplinar, polițiștii au scăpat basma curată din cauza prescrierii faptelor…
La aproape opt ani de la show-ul mediatic, niciunul dintre cei implicați în dosar sub titulatura de inculpați, nu a suferit vreo condamnare și nici nu a pare să fi fost deranjat de anchetatori. Iar conform legii, și faptele lor par a se prescrie în curând…
În luna Octombrie 2022, BDB News a vrut să știe în ce stadiu se află cercetările din dosarul respectiv și a făcut o solicitare în acest sens. Răspunsul a fost unul sec: „ Urmare a cererii dvs. înregistrate sub nr … , adresată DIICOT – Structura Centrală, …. , cu privire la stadiul cauzei penale la care faceți referire, vă aducem la cunoștință că cercetările sunt continuate, măsurile asiguratorii dispuse în cauză fiind menținute.”
Fără alte comentarii.