Fotbalul nu mai este ce-a fost. In România, Academia de fotbal Gheorghe Hagi “a furat”, pus in practica si creat o generatie de “academicieni” dupa un concept pe care sunt sigura ca marele sportiv l-a cunoscut si apreciat la alte natii, prin care fotbalistul modern are nevoie de puternice valori umane, disciplina si multa munca pentru a face performanta.
Intr-un astfel de circuit, de academii sportive, risipite prin Londra munceste ca antrenor bârladeanul Eduard Ciulin. Cireasa de pe tort este ca multi, foarte multi dintre copiii antrenati de el sunt copiii românilor emigranti din Londra. Antrenorul spune despre ei cu orgoliu ca “sunt foarte buni”. Viitorul suna bine! Cum a ajuns bârladeanul nostru sa faca fotbal de de tip academic in buricul Regatului Unit, Londra? Celor curajosi,norocul le surâde! Batutul cu folos al mingii l-a dus in copilarie de la miuta la fotbalul amator in echipa de juniori F.E.P.A. Bârlad.
Fotbalul a “marcat” in inima lui si, se vede treaba, ca nu are de gând sa se dea invins vreodata. La aproape 30 de ani, in 2002, impins de realitatea nefavorabila din România, a decis sa paraseasca Tara. A pus visul legat de fotbal ca pe floare presata intre filele unei carti pe care a luat-o cu el pe “insula” unde i-a fost destinul : Malaga,Spania. Oameni faimosi s-au nascut aici : Pablo Picasso, Antonio Banderas. Fotbalul, in fata realitatii a ramas in plan secund.
Ca sa-si câstige existenta Eduard a trecut pe “pilot automat”, asa cum fac majoritatea emigrantilor si a acceptat provocarile reale pentru a-si câstiga existenta. Celalalt pilar al vietii sale, sotia, i-a fost partenera si forta intr-o existenta care parea trasa la indigou : munca, casa, odihna si iar, de la capat, zi de zi, visele ramânând vise, si-atât. Doar ca, Eduard a descoperit o cale sa se apropie de fotbal, nu ca jucator, ci ca antrenor.
A frecventat un curs special, iar la capatul a 4 ani de studii si munca, a obtinut licenta de Antrenor de fotbal profesional UEFA PRO : “Pot antrena orice echipa din lume, in orice categorie. Sunt mândru ca sunt bârladean si mereu, oriunde ma voi duce bârladenii vor fi mereu prezenti in gândul meu.” Incepând cu 2013, Eduard a ars diferite trepte ale evolutiei profesionale antrenând echipe de juniori, progresând, devenind apreciat, cautat si invitat sa antreneze chiar si in China. Doar ca “ata” il tragea inapoi, acasa : “ In viitor as dori sa revin in România si sa ajut cu experienta mea de antrenor la dezvoltarea fotbalului nostru.” Dorinta aceasta, exprimata la inceputul anului 2018 i s-a indeplinit de unde nici cu gândul, nu gândea : a fost invitat sa antreneze echipa Sporting Juniorul Vaslui, patron Cornel Cracea. Eduard a fost primit si tratat cum nu se putea mai bine, asa cum singur o spune : “o experienta scurta dar deosebit de frumoasa unde am invatat multe lucruri”. Toate bune si frumoase, doar ca “jumatatea”, pilarul vietii lui ramasese in Malaga.
Isi alimentase visul, dar pierdea legatura cu familia. Dupa 4 luni a decis sa se intoarca in Spania, dar nu in gol : imediat la intoarcere a preluat o echipa de juniori. Destinul insa avea o surpriza pregatita pentru Eduard si intr-o combinatie de intâmplare si noroc, si-a convins sotia sa plece de data aceasta impreuna in Londra unde exista un circuit de academii sportive, loc foarte prielnic pentru atestatul sau ca antrenor de fotbal.
Unii ar zice c-a fost noroc. A fost. Unii ar zice ca fara o adevarata pasiune pentru fotbal, nimic din toate astea nu ar fi fost posibil, la acest nivel. Asa este. Eduard a demonstrat, fara ca sa aiba vreodata aceasta intentie, ca daca iti cladesti visul cu multa dorinta, cu multa munca, poti avea bucuria sa-l vezi indeplinit. Un bârladean care a dat nastere unui precedent, a deschis un drum, face parte din viitorul unor fotbalisti despre care sigur vom auzi in anii ce vor veni.
Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.
În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.