Carne de tun: aruncați în luptă cu mâinile goale

Written by on martie 25, 2020

Asta suntem,fiecare dintre noi,in România,in Italia,in Portugalia si oriunde in alte tari. Oamenii nu au valoare,autoritatile ne umilesc,suntem toti carne de tun,aruncati intr-o lupta teribila,cu mâinile goale. Nu exista o preocupare adevarata pentru sanatatea populatiei,nu exista  experienta in asemenea cazuri,asa ca se fac zilnic erori mortale.

Aceste idei mi-au fost picurate in minte, fara ocolis,de doi prieteni din Bârlad,oameni pe care i-am cunoscut si pe care,in aceste zile grele i-am apelat prin video sa-i intreb de sanatate,de viata. Caci,fiind in consemn voluntar la domiciliu,mi-am zis sa folosesc timpul si tehnologia ca sa le arat respectul meu unor prieteni bârladeni. Si-am facut câteva apeluri video,ca niciodata.Experienta traita intrece cu mult intentia mea,de aceea vreau s-o impartasesc si cu ceilalti prieteni pe care inca nu i-am intrebat de sanatate.   

Pe Lucian l-am gasit in câmpia muncii. Nici n-are rost sa mentionez explicit locul de munca pentru ca sunt convinsa ca aproape pe nici un angajator nu l-a “durut la basca” de salariati. Economia merge duduind,mortii sunt in alte tari,noi aici n-avem probleme…isi zic ei in barba. Ca, nu-i asa,se va vedea in zilele ce vin,o sa vedeti ! Prietenul meu,fara masca de protectie…cine sa i-o dea (?)desi normal,institutia pentru care lucreaza,daca l-a tinut in activitate,ar fi trebuit sa-i ofere si protectia necesara…declarându-mi ca n-are teama de boala,ca de-o fi sa fie,asta e…ca n-are de gând sa umble mascat…indignat,pe buna dreptate ca autoritatile nu au grija de oameni dar au stiut sa impuna reguli militare impotriva oamenilor…L-am “imbratisat” virtual,desi nu aprob atitudinea lui fata de acest virus,care omoara pe nevazute si de aceea este asa de periculos. Lucian se poate infecta fara sa aiba habar si poate duce acasa,sotiei si restului familiei,virusul si acestia,ma intreb,daca accepta sa primeasca “musafirul Coronavirus” cu aceeasi lejeritate. Despre asta este vorba : prin egoismul nostru,putem sa imbolnavim…si nu stim cât de grav…pe cei cu care intram in contact si care nu au aceeasi idee ca si noi.,Mi-am luat “la revedere” sperând ca in Bârlad virusul asta ucigas sa nu secere vieti,desi raspândirea lui prin aer,face ca granitele dintre continente,tari si orase sa fie inutile.   

Pe Francisca am gasit-o acasa,istovita fizic si moral in urma unei indelungate perioade de munca intr-un spital care trateaza bolnavii de Coronavirus in Italia. Inca are sub pleoape imagini  cu bolnavii de Coronavirus din spital. Mintea ei inca inca interogheaza modul in care a trebuit sa lucreze in conditii extreme de igiena si precautie,nu mereu putând a fi indeplinite,in fata unei boli pâna acum nemaiintâlnite. Declansarea starii de urgenta a gasit-o la munca,in spital,unde a continuat sa-si faca datoria fiind martora unui sistem care se declara pregatit,dar de fapt,nu are nici o arma in fata acestui virus invizibil,siret,care ne pacaleste si ne face sa credem ca daca n-avem simpotome,n-avem Coronavirus. Nimic mai fals. Suntem toti intr-o mare oala,amestecati,unii bolnavi descoperiti,altii care inca nu au aflat. Unii pot suporta mai usor virusul,altii pot muri. Numai o minte incuiata nu vede aceste fapte dovedite. M-a socat,din start,asemanarea intre situatia acelui spital din Italia,unde lucreaza Francisca si a Spitalului de Adulti din Bârlad…devenite,fiecare dintre ele, brusc locuri “excelente” pentru tratarea acestui tip de bolnavi. Stim bine,noi bârladenii,ca boerii de la Vaslui au intors spatele Bârladului de câteva zeci de ani incoace,de când resedinta de judet a devenit Vasluiul.

Banii din visteria Tarii au fost mereu pompati la Vaslui,nu la Bârlad. Daca nu erau fabricile de Rulmenti,de Confectii,F.E.P.A. si Abrazive care sa dea forta economica si financiara Bârladului,nici iarba n-am mai fi crescut pe la noi. Iar acum,cu tupeu,hopa,gasesc prea-alesii politici ca Spitalul de Adulti din Bârlad poate trata…in conditii de lupta,practic,cu mâinile goale…bolnavii de Coronavirus.

Nu dansati pe morminte,prea-alesilor ! Toti suntem carne de tun,puterea si bogatia n-au trecere zilele astea,aduceti-va aminte !


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background