Malpraxism guvernamental

Written by on September 3, 2015

Când ai o populație bolnavă, când peste 75% dintre români suferă de o formă mai ușoară sau mai gravă a unei boli, când peste 5 milioane sunt condamnați la moarte din cauza unei tumori, sănătatea nu mai poate fi  expusă experimentelor. Trebuie să fie prioritatea numărul unu a oricărui guvern.

Avem spitale puține și prost dotate. Numărul spitalelor de stat din România a scăzut cu peste 100 de unități, din 2000 și până în prezent, și au făcut loc celor private, al căror număr a crescut cu peste 150 de unități în aceeași perioadă, conform INS. Din 2009 și până în prezent, evoluția numărului de spitale a fost una strict negativă, doar 12 spitale au fost deschise sau redeschise în această perioadă. Unele au fost deschise pentru o scurtă perioadă și apoi reînchise. 

Avem puțini specialiști și prost plătiți. În ciuda recentelor măriri salariale, medicii rămân în continuare prost plătiți. Salariul unui medic român de 10 ori mai mic decât cel al unui medic neamț va lăsa România fără specialiști.

Avem nevoie de cercetare în domeniu. Penicilina, unul dintre cele mai răspândite și eficiente antibiotice, este rezultatul cercetării unui român, Victor Babeș. Astăzi, cercetarea în România, în domeniul sănătății este practic inexistentă. Puțini se încumetă să o facă. În timp ce alte state plătesc bani grei pentru a folosi „inteligența românească”.

Avem un permanent monopol al medicamentelor. Avem o rețea mafiotă bine organizată a medicamentelor. Pe lângă faptul că bolnavii sunt direct afectați și noi ca societate avem de suferit. Spre exemplu, în 2008, în urma analizei pentru teza de doctorat a practicilor anticoncurențiale, s-a descoperit un periculos și costisitor cartel pe piața românească a insulinei. Rezultatul: 10 milioane de euro recuperați la bugetul de stat care s-ar putea traduce în suma necesară înființării a 3 noi spitale. Este doar un caz din multe altele rămase încă nedescoperite.Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background