Scrisoare de la un imigrant către un refugiat

Written by on septembrie 22, 2015

Cred că fiecare a văzut o scenă în care un câine e hăitut de toți, fugărit și bătut cu pietre, de teamă să nu muște pe careva, deși el poate căuta un colț de pâine sau o alinare după îndelungi zile de pribegie. Asemenea scene, vedem acum cu refugiații de război, plimbați de la o graniță la alta, primiți în unele locuri cu mâncare și apă sau cu lovituri de bastoane, după caz.

Să încerci să convingi pe toată lumea că și ei merită o șansă, e ca și cum ai încerca să explici cuiva că apa este udă. Nimeni nu trebuie să le ia apărarea și nimeni nu trebuie să ne convingă despre onestitatea lor, a migranților sau refugiaților… Doar ei, singuri, trebuie să câștige încrederea fiecăruia dintre noi, asemenea acelui câine pribeag care te face să-i arunci o bucată de pâine privindu-l în ochii milostivi și plini de suferință…

Respectul se obține. Nu se impune, nu se cerșește. Așa cum noi, românii, pășim în afara granițelor cu stigmatul de „rromi” sau hoți și luăm viața de la zero, muncind și schimbând concepția angajatorilor, colegilor sau vecinilor, unde ne stabilim.

„Aveam o impresie proastă despre voi românii… credeam că toți sunteți țigani… românii apar peste tot la știri cum fură…”, sunt numai câteva din părerile pe care noi, cei care muncim peste hotare, le-am auzit sau auzim când mergem la un loc nou de muncă. Și asta auzim de obicei când demonstrăm că noi chiar știm să muncim și că „uscăturile” noastre nu se deosebesc cu mult de-ale lor.

Românii sunt asociați cu rromii sau hoții, așa cum italienii sunt asociați cu mafia, sau cum slavii sunt asociați cu rakeții…și cum migranții sunt asociați cu teroriștii. Toți, deopotrivă, suntem în aceeași barcă. Am plecat din țările noastre pentru un trai mai bun sau fugăriți de sărăcie ori război.

Depinde de noi cum le vom lăsa ușile celor din urmă: deschise sau cu lacăt pe ele. Generațiile din urmă, vor călca pe urmele noastre și vor avea o imagine asimilată nouă, celor care am ajuns primii aici.

Când cunoști o fată și mergi la prima întâlnire, îți pui cel mai bun costum și ai grijă să te prezinți impecabil, pentru că prima impresie contează. Dacă te porți grosolan, e inutil să te întrebi de ce toate ușile ți se închid. Asta nu înțeleg imigranții sau refugiații, că așa cum deschizi o ușă, la fel trebuie s-o și închizi.

Semnează: M. R. – un bârlădean stabilit în Londra.Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background