ADEVĂRATA IMAGINE a dramei refugiaţilor

Written by on septembrie 3, 2015

Imagini şocante cu cadavrul unui băieţel sirian adus de apă pe o plajă din apropierea staţiunii turce Bodrum, după ce ambarcaţiunea cu care el şi familia sa încercau să ajungă în Grecia s-a scufundat, au fost publicate de presa străină şi pe reţelele sociale, generând dezbateri la nivel mondial.

Cel puţin 12 imigranţi care fugeau din calea războiului din Siria, inclusiv doi băieţi, s-au înecat miercuri în timp ce încercau să ajungă din Bodrum pe insula greacă Kos.

Drama refugiaţilor care îşi asumă riscuri uriaşe pentru a încerca să ajungă în Europa, pentru o viaţă în siguranţă, este ilustrată de imaginile cu cadavrul băieţelului sirian, care a fost găsit de un poliţist turc cu faţa în jos, pe nisip, relatează New York Times în ediţia online. Băieţelul, îmbrăcat cu un tricou roşu şi pantaloni scurţi albaştri, a fost identificat de agenţia turcă de presă Dogan drept Aylan Kurdi, în vârstă de 3 ani. Trupul neînsufleţit al fratelui său, Galip, în vârstă de 5 ani, a fost adus de apă în altă parte a plajei.

Ei se află printre cei 12 oameni care au murit înecaţi în timp ce încercau să traverseze Mediterana în două bărci. Barca în care se aflau copiii avea 17 persoane la bord şi plecat din localitatea turcească Akyarlar spre insula grecească Kos. Avea de parcurs 5 kilometri în linie dreaptă până la ţărmul european, însă mica ambarcaţiune s-a scufundat în apele calme din cauza numărului prea mare de pasageri. Mama celor doi fraţi, Rahan, a murit împreună cu ei, în timp ce tatăl, Abdullah, a supravieţuit, reuşind să înoate până la ţărm.  Familia a ales să traverseze Mediterana, într-o ultimă încercare disperată de a ajunge la rudele din Canada, după ce cererea de azil le-a fost respinsă, scrie The Guardian. Locuiau în oraşul Kobani, bombardat anul acesta în timpul luptelor dintre ISIS şi luptătorii kurzi şi se refugiaseră în Turcia. Tatăl băieţilor spune că singurul lucru pe care îl mai vrea acum este să se întoarcă la Kobani să-şi îngroape familia.

Mătuşa băieţilor, Teema Kurdi, coafeză în Canada, spune că a primit un telefon de la fratele său care i-a spus că soţia şi băieţii săi au murit. „Am încercat să le sponsorizez plecarea, iar prietenii şi vecinii mei m-au ajutat cu depozitele bancare, dar nu am putut să îi scoatem de acolo şi de aceea s-au urcat în barcă. Le plăteam chiria în Turcia, dar felul în care sunt trataţi sirienii acolo este oribil”. Teema Kurdi, care a emigrat în Canada în urmă cu 20 de ani, a sponsorizat aplicaţia pentru azil a rudelor sale, fapt confirmat pentru The Guardian de un parlamentar care a depus-o personal, însă aceasta este respinsă. Cineva care vrea să obţină azil în Canada o poate face dacă obţine sponsorizarea a cinci cetăţeni canadieni care se angajează să le ofere suport financiar şi emoţional. Însă cei care poţi să obţină azil sunt doar cei care primesc oficial statutul de refugiat şi mulţi kurzi sirieni au avut dificultăţi în ceea ce priveşte procesarea actelor în taberele din Turcia.

Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în acest an încercând să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa era estimat, la sfârşitul lunii august, la 2.500 de persoane, arată Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi. Peste 300.000 de oameni au ales această cale periculoasă de a intra în UE, în 2015, 200.000 de oameni ajungând pe ţărmurile Greciei şi 110.000 pe cele ale Italiei.

Sursa foto: http://www.smh.com.au/

Imaginile cu trupul neînsufleţit al lui Aylan au generat dezbateri în redacţii de presă din toată lumea, cu privire la oportunitatea publicării lor, dar în final au apărut pe reţelele de socializare şi în presa internaţională, inclusiv în New York Times, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, The Washington Post, BBC, The Guardian, The Daily Telegraph şi The Globe and Mail.


Sursa: Gandul.info


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background