Când vor veni primii refugiaţi în România

Written by on septembrie 1, 2015

„România este total nepregătită pentru primirea refugiaţilor”. Declaraţia tranşantă, deşi asumată în nume personal, aparţine consilierului prezidenţial pentru politici europene Leonard Orban, acesta fiind primul dintre demnitarii din Administraţia Prezidenţială care face o apreciere pe marginea crizei fără precedent cu care se confruntă Europa în acest moment.

Primii refugiaţi, adaugă el, vor sosi în România în noiembrie, ţara noastră angajându-se să primească mai puţin de 2.000 dintre oamenii care au fugit din calea războiului.

În România vor ajunge puţin peste 1.700 de refugiaţi, însă ei vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi verificaţi, a spus Leonard Orban, consilierul pe politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis. „Cine nu va avea dreptul la azil nu va putea rămâne în România”,  a precizat el.

Cu toate acestea, consilierul prezidenţial afirmă tranşant că România este total nepregătită pentru primirea refugiaţilor, existând „naivitatea”, chiar la nivel înalt, că migranţii ne vor ocoli.

„În momentul de faţă, dacă este să vorbesc în nume personal, România este total nepregătită pentru acest lucru. Nu am avut subiectul ăsta. Considerăm, inclusiv la nivelul unor persoane care ar trebui să aibă subiectul asta, că nu vor veni migranţii, pentru că nivelul de trai este mult mai scăzut…dar e o naivitate să crezi că nu vor veni migranţi (…) Cred că în România – şi în acest context, dar trebuie să lăsăm la o parte acest context hai să-i spunem exploziv care există la nivel european – este nevoie de discuţii foarte serioase între specialişti, să stabilim cum ne putem pregăti pentru integrarea migranţilor. E ridicol să crezi că într-o Europă deschisă, mai devreme sau mai târziu, nu vor veni migranţi la tine, că nu se vor stabili din ce în ce mai mulţi străini, nu neapărat din Asia, de pe alte continente, şi vor veni şi vei avea probleme de integrare”, a declarat Orban.

Consilierul prezidenţial a spus că imigranţii care vor veni în România vor fi primiţi în cele  şase centre din  localităţile  Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Şomcuţa Mare şi Rădăuţi şi Timişoara.

„Aici, imigranţii vor primi apă, hrană, cazare şi servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană. Regimul în aceste centre va fi unul deschis”, a mai spus Leonard Orban.

Consilierul prezidenţial a precizat că din punct de vedere financiar nu sunt bani suficienţi pentru gestionarea problemei refugiaţilor, dar România şi-a asumat acest lucru  pentru a fi solidară cu alte ţări ale Uniunii Europene care preiau mult mai multe persoane. Consilierul prezidenţial a explicat că va fi nevoie de eforturi mari astfel încât eventualele probleme de securitate să fie prevenite.

Situaţie explozivă la Budapesta

Declaraţiile consilierului prezidenţial vin în contextul în care în Europa situaţia devine explozivă pe zi ce trece. După ce luni autorităţile din Ungaria au permis îmbarcarea în trenuri a refugiaţilor cu destinaţia Austria sau Germania, marţi Gara Keleti din Budapesta a fost evacuată, migranţilor interzicându-li-se accesul.

Sute de imigranţi s-au îmbrâncit marţi dimineaţă cu forţele de ordine în încercarea de a urca la bordul unui tren care urma să plece spre Viena şi Munchen, dar aceştia au fost blocaţi de poliţie. Imigranţii au denunţat faptul că au cheltuit sute de euro pe bilete de tren, după ce poliţia spusese că vor putea pleca.

Contre între Budapesta şi Viena

Tratamentul aplicat refugiaţilor a atras critici în cancelariile europene. Ungaria însă, care a încercat să-i împiedice pe migranţi să intre în ţară construind un gard la frontiera cu Serbia, iar mai apoi în faţa inutilităţii demostrate a acestuia i-a blocat pe refugiaţi în gară, a reacţionat dur.

Ministerul de Externe ungar l-a convocat marţi pe ambasadorul Austriei la Budapesta după recentele remarci ale cancelarului austriac Werner Faymann cu privire la atitudinea Ungariei în faţa valului de imigranţi.

”Este dezamăgitor să auzi că liderul unei ţări vecine face remarci despre cele mai mari provocări actuale pentru Ungaria şi Europa de tipul celor făcute de Werner Faymann”, a declarat marţi ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.

Faymann a afirmat, luni seară, că este greşit să se creadă că problemele pot fi rezolvate în contextul în care traficanţii de persoane dispun de modalităţi de a ocoli obstacole precum gardul de sârmă pe care Ungaria îl ridică la graniţa sa cu Serbia. ‘Soluţiile pot fi doar politice”, a spus Werner Faymann, care a criticat metodele autorităţilor ungare de a lăsa imigranţii să călătorească spre Austria.

”De la liderul unei ţări vecine te aştepţi să facă comentarii după înţelegerea faptelor şi nu să declare lucruri care sunt false”, a menţionat Szijjarto, respingând declaraţia cancelarului austriac potrivit căreia Ungaria nu face nimic pentru a gestiona criza imigranţilor.

”Regulile Schengen sunt clare în legătură cu obligaţia de a proteja graniţele externe şi Ungaria va respecta legile UE în această privinţă chiar dacă este criticată pentru asta”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

Număr record de refugiaţi, ajunşi în Austria într-o singură zi

Aproximativ 3.650 de imigranţi au sosit în Viena în cursul zilei de luni, după ce s-au îmbarcat în trenuri cu plecare din Budapesta, un număr record de imigranţi sosiţi pe teritoriul austriac într-o singură zi, informează site-ul agenţiei de presă AFP.

Poliţia austriacă a anunţat, marţi, că 3.650 de imigranţi au sosit în Viena după ce s-au îmbarcat în curse feroviare din Budapesta, în cursul zilei de luni, precizând că acesta reprezintă un număr record de imigranţi înregistrat pe teritoriul austriac doar într-o singură zi.

„Suntem în curs de verificare câţi dintre ei sunt solicitanţi de azil”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei austriace, Patrick Maierhofer.

350.000 de imigranţi au traversat Marea Mediterană în cursul anului 2015

Numărul imigranţilor care au traversat Marea Mediterană ăn cursul anului 2015  este de 350.000 de, iar cel puţin 2.643 de persoane au murit în această încercare de ajunge în Europa, potrivit unui raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), publicat marţi.

Raportul mai arată că, de la începutul lunii ianuarie, aproximativ 220.000 de imigranţi au sosit în Grecia şi alţi 115.000 în Italia. Spre deosebire de anul trecut (219.000), până în prezent, s-a înregistrat o creştere de 131.000 de imigranţi care au traversat Marea Mediterană.


Sursa: Gandul.info

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background