Zimbabwe: un munte de CASH ca să-ţi iei un meniu la McDonald’s

Written by on June 17, 2015

În prezent, dolarul din Zimbabwe este mai valoros pe site-urile de licitaţii decât vândut la ghişeul bancar. Pe internet, 100 de mii de miliarde de dolari din Zimbabwe pot fi cumpăraţi cu 35 dolari americani. Pentru aceeaşi sumă “astronomică”, banca din Zimbabwe oferă 40 cenţi.

Moneda din Zimbabwe a devenit o ciudăţenie şi internauţii profită de acest lucru pentru a cumpăra o bancnotă necirculată, vândută cu 120 dolari. Zimbabwe a mai trecut prin această situaţie absurdă şi bancnota de 100 mii de miliarde dolari este cea mai mare tipărită vreodată.

Guvernul din Zimbabwe a generat acest haos al hiperinflaţiei după ce a confiscat pământurile populaţiei albe pentru a le redistribui fermierilor săraci de culoare.

În Zimbabwe, s-a produs mult mai puţin şi ţara a ajuns într-o criză de proporţii. Zimbabwe înregistra în urmă cu şapte ani o inflaţie de 5 miliarde la sută.

Cetăţenii din Zimbabwe pot primi 5 dolari americani pentru 175 catralioane dolari zimbabweni, cât să le ajungă de un meniu modest la McDonalds.

Republica Zimbabwe este situată în sud-estul Africii, cu capitala la Harare. Zimbabwe cuprinde 8 provincii şi 2 oraşe. Etnia majoritară este reprezentată de negrii – 98% (shona – 71%, ndebele – 16%), alte etnii sunt albii şi metişii asiatici.

Principalele resurse sunt cele minerale, cum ar fi aurul. Principalele ramuri economice sunt agricultura şi mineritul. Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 5 obiective din această ţară.

Din cauza hiperinflaţiei, Zimbabwe foloseşte mai multe monede ca dolarul american, randul sud-african, lira sterlină şi Euro; dolarul american este moneda în care se efectuează tranzacţiile în administraţia publică. Republica Zimbabwe este condusă de excentricul dictator Robert Mugabe.


Gandul.info

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background