Parcarea pe trotuar este, de fapt, ilegală

Written by on November 18, 2015

Chiar dacă se lasă un spaţiu de un metru pentru trecerea pietonilor, parcarea pe trotuar este ilegală, aceasta fiind permisă doar dacă sunt amplasate marcaje şi panouri specifice, atenţionează un judecător CSM.

Parcarea pe trotuar este reglementată atât de Codul Rutier (OUG 195/2002 – cu valoare de lege), precum şi de Hotărârea de Guvern care aprobă Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier. 

Între cele două acte sunt, însă, neconcordanţe. Codul Rutier interzice parcarea pe trotuar, dar Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier permite acest lucru dacă se lasă un spaţiu liber de cel puţin un metru pentru pietoni.

OUG 195/2002, articolul 72, alineatul 7 menţionează că ”este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”. Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002, aprobat prin Hotarare de Guvern (1391/2006), articolul 142 lit. n) spune doar că “este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor”.

Judecătorul Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a explicat că prevederile Codului Rutier sunt clare şi că prevederile actului normativ au prioritate faţă de regulamentul de aplicare.

Prin urmare, Poliţia Rutieră interprează eronat legea.

”Potrivit OUG 195/2002, trotuarul este destinat circulaţiei pietonilor. El poate avea pista pentru biciclete, care trebuie evident, marcată. De asemenea, pe trotuar poate opri sau staţiona un autoturism numai dacă sunt indicatoare sau marcaje în acest sens. Nu are importanţă dacă Regulamentul de aplicare a acestei OUG ar spune, aparent, altceva. Potrivit regulilor de interpretare a legilor, prevederile actului normativ au prioritate în faţa regulamentului de aplicare”, declară judecătorul Cristi Danileţ.

De astfel, judecătorii de la Tribunalul Cluj au spus clar în 2012, care au precizat că parcarea pe trotuar, fără marcaje şi panouri este ilegală. 

”Tribunalul reţine că art. 72 alin. 7 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede în mod expres că „Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”.

Potrivit judecatorilor, “regula instituită de legiuitor prin acest text legal este aceea că parcarea autovehiculelor pe trotuare este interzisă, excepţia fiind cazul în care administratorul public al drumurilor o permite, prin poziţionarea de indicatoare sau efectuarea de marcaje corespunzătoare, caz în care trebuie respectată şi prevederea privind lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor (de cel puţin un metru)”.


Sursa text si foto: Gandul.info


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background