Percheziții la traficanții de bunuri din patrimoniul cultural național

Written by on februarie 13, 2016

Poliţiștii din Vaslui, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române, au efectuat 16 percheziții domiciliare, în 4 județe, la persoane bănuite de operațiuni ilegale cu bunuri din patrimoniul cultural național.  Au fost descoperite 735 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național și 137 de bunuri arheologice.

La data de 12 februarie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române, au efectuat 16 percheziții domiciliare, în județele Vaslui (11), Iași (2), Galați (2) și Călărași (1).

Au fost vizate persoane bănuite că ar fi deținut și comercializat bunuri arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniu cultural, care ar fi fost găsite în situri arheologice.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 735 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național și 137 de bunuri arheologice (vârfuri de săgeţi, suliţe, fibule, toporate ceramică, obiecte silex).

Bunurile au fost ridicate în vederea expertizării de către experţi acreditaţi de Ministerul Culturii.

„La acțiune au participat polițiști de investigații criminale și specialiști criminaliști din cadrul I.P.J Vaslui, I.P.J Iași, I.P.J Galați, I.P.J Călărași și I.P.J Neamț.

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii de infracțiuni de furt calificat privind bunuri culturale sustrase din situl arheologic Fedești, comuna Șuletea.

În anul 2015, în urma unor percheziții domiciliare efectuate pe raza municipiului Bârlad, au fost ridicate 2.715 monede și bunuri arheologice și de cult. Expertiza efectuată în acest caz a stabilit faptul că monedele fac parte din categoria bunurilor arheologice”, au declarat reprezentanții IPJ Vaslui.Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background