SCENARII DE FILM: Isterie cu copii răpiți și goliți de organe

Written by on septembrie 5, 2015

Avalanșă de mesaje pe Facebook și mii de distribuiri la postări în care se vorbește despre copii găsiți fără organe și cu plicuri cu bani în locul acestora. Poliția infirmă în mod categoric aceste zvonuri și nu recomandă redirecționarea lor către alte persoane, deoarece pot crea o stare de panică nejustificată.

Zvonuri precum că traficanții de organe umblă prin București, mai exact în comuna Pantelimon și că răpesc copii pentru a le scoate organele, nu este adevărat. Sute de postări relatează întâmplări și descriu scene greu de imaginat, cu copii găsiți fără organe, în unele dintre cazuri fiind găsite sume de bani în interior cu mesajul că banii sunt pentru înmormântare.

Zvonurile nu circulă doar în București sau comuna Panelimon, ci și în alte orașe ale țării, cum s-a întâmplat și la Bârlad în cursul săptămânii trecute, când s-a tot vorbit despre presupusa moarte a doi copii, găsiți fără organe sau în urma unui accident în bâlci. Informația s-a dovedit a fi întru-totul neadevărată.


„Chiar nu este o glumă! Tot orașul Pantelimon este plin de poliție. Acum mai neagă cu nesimțire că nu se fură copii?”, sună un mesaj pe rețeaua de socializare. „De fapt a fost jefuită o bancă, nici gând de așa ceva”, vine răspunsul unui alt utilizator.

„Ninele ai grijă de copiii ăia, că nu știu ce îți fac dacă băieții mei pățesc ceva”, scrie pe facebook, probabil o mamă plecată la muncă în străinătate. (n.r. foto-mesaj în coloana de mai jos)


Postări menite să creeze panică, nefondată însă, sunt foarte multe. Copii luați de lângă mame din supermarket-uri, mașini negre care circulă pe lângă parcurile de joacă, discuții foarte aprinse deși nimeni nu are informația de la prima mână, ci doar transmisă prin viu grai, neverificată.

Toate aceste mesaje sunt false. Nu au fost înregistrate astfel de cazuri și nu au fost găsite victime cu organele interne lipsă. Nici plângeri care să reclame cazuri de dispariție în zonele în care circulă zvonurile.

„Facem apel la cei care primesc asemenea mesaje pe orice rețea de socializare, să nu le redistribuie către alte persoane. Aceste mesaje sunt false si nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată”, se arată într-un comunicat remis de Poliția Română.

În trecut, au mai existat asemenea zvonuri, de departe cel mai cunoscut fiind cel din Argeș și Dâmbovița, unde o ambulanță „fantomă” mergea prin orașe și sate la căderea serii și răpea localnici pentru a le fi prelevate organele interne. În final, s-a dovedit a fi doar imaginația bogată a unor români.

NOTA: Capturile de imagini de mai jos, sunt doar câteva exemple elocvente a unor mesaje care tind să creeze panică într-un mod nejustificat prin distribuirea de postări neverificate și fără nici o bază reală. Menționăm că, în ciuda numărului mare de distribuiri care apare sub unele postări, nu s-a confirmat nici un zvon legat de dispariția sau găsirea vreunei victime cu organele interne lipsă.
Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background