Turkmenistan: Gaz, curent și apă gratis, fără impozite la stat, plus 150 l combustibil, lunar

Written by on februarie 10, 2019

Există o ţară în Asia centrală unde oamenii sunt scutiţi de la plata facturilor la curent, apă şi gaz după ce preşedintele ţării a decis acest lucru. Republica Sovietică Socialistă Turkmenă a fost o republică constituentă a Uniunii Sovietice până în 1991, când şi-a proclamat îndependenţa sub numele de Turkmenistan.

Sistemul politic a fost acela al unui singur partid, condus de preşedintele. Saparmurat Niyazov s-a autointitulat preşedinte pe viaţă, iar în 1991 a decis ca apa, electricitatea şi gazul să fie gratis pentru locuitorii ţării timp de 10 ani. La expirarea termenului acesta a decis prelungirea decretului până în 2020. Saparmurat Niyazov a decedat la 21 decembrie 2006. 

Actualul preşedinte al Turkmenistanului este Gurbangulî Berdimuhamedov, care a fost declarat câştigător detaşat al alegerilor prezidenţiale din februarie 2007, cu 89% din totalul voturilor exprimate.

În ţara noastră, preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici a crescut, începând cu data de 1 august 2018, cu 5,83%. „Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se menţionează în comunicatul ANRE.

Turkmenistanul ocupă o poziţie remarcabilă, locul cinci pe lista ţărilor cu cele mai rapide creşteri a produsului lor intern brut din lume. Deşi este bogată în resurse naturale în multe din zonele sale, cea mai mare parte a ţării este acoperită de deşertul Karakum. Turkmenistanul se află pe locul şase în lume în ceea ce priveşte rezervele de gaze naturale.

Schimburi comerciale

Turkmenistan este al doilea partener economic al României în Asia Centrală.Importurile din Turkmenistan sunt constituite în exclusivitate din combustibili (motorină, gaz natural şi gaz butan). Exporturile României sunt reprezentate, în cea mai mare parte, din utilaje şi echipament electrice, precum şi metale comune şi articole din acestea.

La 31 decembrie 2015, erau înregistrate în România 3 societăţi mixte cu capital din Turkmenistan, cu un capital extern total investit de 10,69 mii dolari. Turkmenistan ocupă locul 141 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. La 30.06.2016, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Turkmenistan a fost de 55,770 mil dolari, din care exportul a fost de 10,663 mil dolari si importul de 45,107 mil dolari, soldul fiind de 34,443 mil. dolari în favoarea Turkmenistan. La 30.06.2016, volumul schimburilor totale au crescut cu +52 %, din care exportul a scăzut cu – 13,7%, iar importul a crescut cu peste 85 %, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


Nu uitați să vă alăturați grupului nostru de Facebook, unde putem discuta despre problemele Bârladului. Ne poți susține distribuind știrile noastre.

În lipsa unui acord scris din partea BDB News, puteţi prelua maxim 250 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background